نحوه مطالعه زیست کنکور

زیست شناسی درسی کتاب محور می باشد و بهترین منبع مطالعه آن کتاب درسی است. اما باید به این نکته هم توجه داشت که سوالاتی که در این درس چه در آزمون ها و چه در کنکور سراسری مطرح می شود را نمی‌توان تنها با خواندن چند باره کتاب درسی پاسخ داد و تست زدن بخش مهمی از فرایند یادگیری در این درس می باشد.
به این دلیل که طراحان معمولا شگرد های خاصی دارند که دانش آموز را در دام بیندازند و پس از حل تست های کافی میتوان به راحتی تله های تستی را تشخیص داد. ما را برای شما آماده کردیم.

مطالعه من برای درس جدید به این صورت است که نخست کتاب درسی را 2 الی 3 بار مطالعه می کنم تا متوجه موضوع کلی شوم. سپس یک بار درسنامه یکی از کتب کمک درسی را مطالعه کرده تا موضوع را برای خود تفهیم کنم. در نهایت بار دیگر کتاب درسی را مطالعه می کنم و با نکاتی که در درسنامه خوانده ام تطبیق می دهم اما نکته ای یادداشت نمیکنم. بخش بعدی یادگیری تست است که من بعد از مطالعه مبحث تعداد کمی ( 10 تا) تست با تحلیل کامل حل می کنم. در روز های بعد با توجه به سختی و اهمیت مبحث تعداد نسبتا زیادی تست حل کرده و رفع اشکال میکنم، اما همه تست های کتاب تست را حل نمیکنم و بقیه را برای مرور باقی می‌گذارم. زمان مرور که چند روز مانده به آزمون است، بقیه تست ها را حل می کنم و نکات مهم و منطبق با کتاب درسی را یادداشت می کنم.زیست شناسی را زمانی مطالعه می‌کنم که مدتی از بیدار شدن گذشته و ذهنم کاملا آماده شده باشد، حدود 9 صبح. روش مطالعه من برای هر آزمونی همین است زیرا تست های آزمون ها نیاز به تسلطی بیش تر از تسلط آزمون تشریحی دارد و با این روش مطالعه برای هر دو آماده می شوم. پس از آزمون، را انجام می‌دهم و پاسخنامه را به دقت مطالعه میکنم و سعی میکنم ریشه اشتباهاتم را متوجه شوم.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

من برای مطالعه زیست کنکور تجربی، ابتدا کتاب درسی رو می خوندم تا یه دیدگاه کلی از فصل داشته باشم. بعد از اون تست آموزشی حل می کردم؛ یعنی پاسخ تشریحی سوالاتی که حل می کردم رو بعد از حل یک یا چند سوال، نگاه می کردم تا مطالب مرور بشه. در این مرحله هدفم بیشتر این بود که بدونم از کدوم قسمت سوال اومده و تیپ سوالات چجوریه. علاوه بر اون تمام مطالبی که در دور اول خونده بودم هم محک زده می شد و فکر می کنم این کار،  برای من بود.
پس از چند روز دوباره کتاب درسی رو با دقت بیشتر می خوندم و مباحثی که از اون ها تست اومده بود رو مجددا مطالعه می کردم و نکات مهم رو یادداشت می کردم. سپس با فاصله یک یا دو روز، دوباره تست کار می کردم و مراحل رو باز هم تکرار می کردم تا مطالب رو کاملا بررسی کرده باشم.
برای من یک روش خواندن درس زیست هم این بود که تلاش می کردم از کتاب زیست شناسی سوال طرح کنم؛ چون این کار باعث می شد کتاب رو دقیق مطالعه کنم. یا اینکه به سوالات بچه های کلاس پاسخ می دادم که این کار باعث می شد مطالب رو مرور کنم و با دوستانم نکات رو تبادل کنیم.

موفق شدن توی کنکور مستلزم انگیزه، برنامه ریزی و پشت کاره. اگه دوست داری که با یه دوست مهربون، تمام مسیر موفقیتت رو بسازی و با انگیزه، سرعت و کیفیت بیشتری به درس ها و مطالعه خودت برسی، یا غیرحضوریش از دست نده.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

نحوه خواندن زیست من برای کنکور تجربی این بود که بیشتر تمرکزم رو روی کتاب درسی می گذاشتم و بلافاصله بعد از تدریس معلم، مبحث اون روز رو برای تثبیت در حافظه ی بلندمدت مطالعه می کردم که روش مطالعه خوبی برای درس زیست محسوب می شه. روزهای دیگه فقط کتاب درسی رو مرور می کردم تا مباحثی رو که کامل یاد نگرفته بودم شناسایی کنم. روزهای نزدیک به آزمون، تست های کنکور اون مباحث و تست های نشان دار رو تمرین می کردم تا مباحث در ذهنم تثبیت بشه. (اگه بعد از خوندن توصیه‌ی خانم خانی براتون سوال شده که معلم خوب از کجا می‌شه گیر آورد، پیشنهاد می‌کنیم از صفحه‌ی دیدن کنید)
من بیشتر تمرین تست داشتم و تونستم در کنکور سراسری، زیست رو ۸۶ درصد بزنم. در سال چهارم، درس زیست پایه رو در کنار درس مدرسه می خوندم. در ماه های نزدیک به کنکور روی کتاب زیست وقت خیلی زیادی می گذاشتم و می تونم بگم بیشتر وقتم رو روی کتاب درسی صرف می کردم و چندین بار کتاب رو تا کنکور دوره کردم تا به تسلط نسبی روی کتاب درسی رسیدم و از این نحوه مطالعه زیست کنکور نتیجه قابل قبولی گرفتم.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

روش خواندن درس زیست کنکور من اینطور بود که  کتاب درســی رو منبع جامعی می دونستم و پس از تسلط بر مطالب کتاب به تست زدن می پرداختم. درس زیست شناسی رو هر روز به طور منظم مطالعه می کردم. نکات فصل های مختلف کتاب رو ترکیب می کردم و در کتاب درسی با دقت حاشیه نویسی می کردم. ابتدای سال تست های تألیفی کار می کردم اما در آخر سال فقط به حل سوالات کنکور رو آورده بودم و با این روش خواندن زیست کنکور تونستم به 95 درصد از سوالات پاسخ درست بدم.

برای پیشرفت تو درساتون با  بیشتر آشنا شوید.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

من برای مطالعه زیست شناسی کنکور، کتاب درسی رو ابتدا به طور سطحی و یک روز بعد به طور جدی می خوندم و نکته برداری می کردم. تا کنکور تعداد زیادی از رو بررسی کرده بودم و از روی اونا تست می زدم و نکات مهم اونا رو وارد کتاب درسی می کردم و بعد از پایان درس نکات رو مرور می کردم.


روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

من برای مطالعه زیست کنکور تجربی، برای تسلط روی هر مبحث، ۳ مرحله ی زیر رو انجام می دادم:
الف- روخوانی جزئی
ب- حفظی مفهومی
ج- روخوانی ترکیبی

بیشتر بخوانید:

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

اولویت مطالعه زیست من با کتاب درسی بود و تمام نکات تستی رو در حاشیه های کتاب درسی می نوشتم تا نیاز نباشه به کتاب های دیگه رجوع کنم و کتاب درسی رو تبدیل به یک منبع جامع و کامل برای خودم کرده بودم.
من تو روش مطالعه زیست برای کنکور، نکته برداری، حاشیه نویسی و یادداشت برداری رو توصیه می کنم و فکر می کنم که باید روی تک تک جزئیات کتاب مسلط بود.

تمام تست های آزمون های آزمایشی کنکور رو یکی یکی به دقت بررسی می کردم؛ حتی تست هایی که درست جواب داده بودم، نکات مهمشون رو در حاشیه کتاب درسی می نوشتم. نکات تست هایی که در اثر بی دقتی اشتباه زده بودم رو هم یادداشت می کردم تا فراموششون نکنم. وقتی مشخص می شود که برای رفع اشکال و پیدا کردن نقاط ضعفی که دارید، ازشون استفاده کنید.
در آزمون های تابستون در درس زیست خیلی مشکل داشتم و درصدم ۵۶ بود. در اون زمان اشتباه اصلی من این بود که در درس زیست از منابع متعددی استفاده می کردم. کتاب های تستی ام استاندارد نبودند و همه تست های تالیفی بودند؛ ولی کم کم تونستم به ۹۰% برسونم و در یکی از آزمون های دی درس زیست‌شناسی رو ۱۰۰% هم زدم. چرا که از مدتی بعد، از کتاب های کانون و تست های کنکور سراسری برای تست زنی استفاده کردم و این منابع باعث شدند دید من نسبت به چگونگی طرح تست از مباحث تغییر کنه و از اون به بعد روش من تو خواندن زیست برای کنکور دقیق تر و جزئی تر شد. درنتیجه همیشه تصاویر، جملات و قیود مباحث در ذهنم موندگار شده بود.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

روش خواندن زیست کنکور من این بود که ابتدا مطالب رو مطالعه می‌کردم و تست آموزشی می‌زدم، بعد دوباره به کتاب برمی‌گشتم و نکات تست‌ها رو در کتاب یادداشت می کردم و دیگه به اون تست‌ها مراجعه نمی‌کردم و سری‌های بعدی کتاب رو مرور می‌کردم. همچنین برای این درس یادداشت ‌برداری می‌کردم. بعضی وقت ها هم درخت دانش رسم می‌کردم و بعضی از وقت‌ها هم اون رو به دیگران یاد می‌دادم. موقع ، در همه درس‌ها و مخصوصا زیست، روشم اینطور بود که اول پاسخ تشریحی رو می‌خوندم و زمانی که آزمون جمع‌بندی زیست کنکور داشتیم، یک بار دیگه از خودم این سوالات رو آزمون می‌گرفتم و در این زمان، پاسخ تشریحی رو دقیق‌تر بررسی می‌کردم و می‌خوندم.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

به نظرم این درس با سایر دروس متفاوته و روش و تکنیک خاصی برای مطالعه اون وجود نداره. اما باید دقت داشت که  تکرار و مرور خیلی زیادی برای مطالعه زیست کنکور لازمه و باید چندین بار هر مبحث رو بخونیم. برای خود من در حین این مطالعه و تکرار، در ذهنم اتفاقاتی می‌افتاد که به تسلطم هم کمک می‌کرد. مثلا نکاتی که می‌خوندم رو در ذهنم به صورت ترکیبی می‌آوردم. به مرور زمان و با کمک آزمون‌های آزمایشی، بخش‌هایی که از نظر طراحان جالب تر و تست خیز تر هستند رو یاد گرفتم. خودم از نکات کتاب استنباط می کردم و سعی می‌کردم ذهن طراح رو بخونم و مثل طراحان فکر کنم. هرجا به نکته ای برمی خوردم، به جای اینکه فقط همون نکته رو حفظ کنم،‌ سعی می‌کردم با استفاده از اون، ذهنم رو خلاق‌تر کنم و یاد بگیرم چطور می‌شه چنین نکاتی از بخش های دیگه هم استخراج کرد و نحوه استخراج نکات رو به بخش‌های دیگه کتاب درسی زیست تعمیم می‌دادم.

تحلیل آزمون برام اهمیت زیادی داشت و حتما انجامش می دادم. اگه سوالی پنج خط بود و پنج نکته داشت، تمام نکات رو برای ‌خودم در کتاب درسی یادداشت می‌کردم. توجهم فقط به همون سوال و نکته‌ای که در اون ایراد داشتم نبود و تمام سوالات رو بررسی می کردم. حتی در طی آزمون سوالات رو تفکیک می‌کردم و اگه نکته‌ای برام جالب بود یادم می موند که حتما بعدا یادداشتش کنم. روش خواندن درس زیست من اینطور بود که شروع کردم کتاب زیست رو حفظ کنم. توی تابستون فقط درس زیست‌شناسی رو مطالعه می‌کردم. تا آخر تابستون کاملا کتاب‌های زیست رو حفظ بودم. در طی سال تحصیلی هم جزوه‌ ها رو می‌خوندم و سعی می‌کردم باز هم نکات جدید استخراج کنم و همچنین نکات مهمی که خودم در کتابم یادداشت کرده بودم رو می‌خوندم.
اولویت اولم تست سراسری بود؛ اما چون کافی نبود، تست تالیفی هم می‌زدم. در تست‌های تالیفی که می‌زدم یا به نظرم نکات قشنگی بود یا اینکه به نظرم ایده طراح چندان جالب نبوده و اون نکات رو قبول نداشتم. از این بین فقط اون نکاتی که به نظرم جذاب و کنکوری می‌اومد و تست واقعا چالش یا دام داشت رو یادداشت می‌کردم یا قسمت مربوطه رو در کتاب هایلایت می‌کردم و اون ها رو با دقت بسیار می‌خوندم.
در ژنتیک بسیار قوی بودم و با وجود اینکه در کنکور سوال سختی از ژنتیک طرح شده بود تونستم سوال رو حل کنم. یکی از دلایل اون هم این بود که در درس ریاضی و احتمال قوی بودم.
مهم ترین نکته رو در روش مطالعه زیست در این می‌دونم که حتی از ساده‌ترین تست‌ها هم نمی‌گذشتم و همه تست‌ها و تمرین‌ها رو هم حل می‌کردم. معتقدم همین نکته باعث شده بود که بتونم تست‌های دشوارتر و ترکیبی رو هم حل کنم. حتی زمانی که داشتم تست سخت و ترکیبی رو حل می‌کردم، می‌دونستم که به واسطه حل تست‌های ساده تر موفق به حل این تست شده‌ام. رمز موفقیت در ژنتیک، تمرین و تست زیاد و خو گرفتن با سوالات هست.

حتما بخوانید:

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

ابتدا یک دور سریع و روزنامه ای کتاب درسی رو می خوندم. توی این مرحله خیلی دقیق نمی خوندم و روی جزئیات تمرکز نمی کردم. بعد تعدادی تست سراسری و تالیفی رو با هم می زدم. نکاتی که در مرحله اول مطالعه به اون ها توجهی نداشتم و جایی یادداشت نکرده بودم رو حالا یادداشت می کردم. سپس بعد از یک یا دو هفته دوباره متن کتاب و نکات رو این بار عمیق و دقیق می خوندم. این پروسه رو در فواصل زمانی زیاد و مختلف چندین بار تکرار می کردم.
قبل از عید بیشتر از کتاب درسی مطالعه داشتم و بعد از عید هم بیشتر تست کار می کردم. برای مطالعه شکل ها، سال سوم بیشتر نکات گفته شده رو حفظ می کردم؛ اما تو سال چهارم خود اشکال رو حفظ می کردم. هم چنین در پاسخگویی به هر تست نکات لازم رو می نوشتم و از این نحوه مطالعه زیست کنکور، نتیجه ای که می خواستم رو گرفتم.

روش مطالعه زیست رتبه های برتر کنکور تجربی

 

مهم ترین منبع من برای مطالعه زیست کنکور تجربی، کتاب درسی ام بود و نکات مهم از تست ها رو هم در کتاب درسی ام یادداشت می کردم. در ابتدا متن کتاب درسی رو کامل و با دقت خیلی زیاد می خوندم. اگه نکته ای وجود داشت که با مطالب قبلی ارتباط داشت، استنتاج خودم رو یادداشت می کردم. شکل های کتاب رو هم بررسی می کردم و نکاتش رو یادداشت می کردم. این یادداشت برداری های من در خود کتاب درسی و گوشه های اون بود. بعد از اینکه چند دور مطالعه می کردم و به تسلط نسبی می رسیدم، سراغ تست زدن می رفتم. اولویت من تست های کنکور بود. کنار تست هایی که غلط جواب داده بودم یا جواب نداده بودم، برای خودم علامت می زدم تا بعدا اون ها رو بررسی کنم. جواب همه ی تست ها – حتی تست هایی که درست جواب داده بودم – رو می خوندم تا اگه نکته یا استدلال بهتری وجود داره اون رو یاد بگیرم.
نکات تست ها رو هم در خود کتاب درسی می نوشتم. در سال چهارم به طور میانگین ۱۲ ساعت در هفته برای درس زیست شناسی وقت می گذاشتم؛ البته دوستانی داشتم که بیشتر هم وقت می گذاشتند و این زمان مخصوص به هر فرد است. گاهی اوقات برای خودم تست طراحی می کردم. سعی می کردم پیش بینی کنم کدوم قسمت ها و کدوم نکته ها می تونه مورد توجه طراحان باشه. برای قسمت های حفظی و فرّار درس زیست، از  هم استفاده می کردم. فصل چرخه ها رو برای خودم خلاصه کردم. برای نکات سه فصل آخر کتاب زیست شناسی پیش ۲ هم جدول درست کرده بودم تا مطالب رو بهتر به یاد بسپارم.

در همین زمینه این مقاله را نیز بخوانید:

 فرصت بی نظیر یاد گرفتن روش آزمون دادن به سبک رتبه های برتر کنکور 

شاید تا به حال نمی دونستید، اما یکی از ویژگی های مهم موفقیت رتبه های برتر، بلد بودن هنر آزمون دادن بوده. هنر آزمون دادن یا مدیریت آزمون، مهارتی هست که به شما توانایی کنترل زمان، کاهش استرس، استفاده از نهایت دانش خودتون و … رو میده تا بتونید بهترین نتیجه رو از هر آزمون بگیرید. حالا شاید بپرسید که این نحوه مدیریت آزمون رو از کجا میشه یاد گرفت؟ فقط کافیه که در شرکت کنید تا بتونید با تمام نکات و تکنیک های حرفه ای ها برای آزمون دادن آشنا بشید. این کارگاه توسط مهندس معین فلاح، مشاور ارشد دپارتمان بارسا ارائه میشه و با تکنیک هایی که در این دوره یاد می گیرید، می تونید به مرور زمان، پیشرفت رو توی نتایج و رتبه های خودتون ببینید. پس پیشنهاد می کنم که این فرصت رو به هیچ وجه از دست ندید.

درس زیست شناسی کنکور تجربی دارای حساسیت خیلی زیادی هست و همونطور که گفتیم باید به خوبی روی این درس مسلط بشید. این احتمالاً اولین حرفیه که از هر دانشجوی پزشکی یا پرستاری، وقتی ازش درخواست کنید تا راهنماییتون کنه، بهتون می‌زنه. بنابراین، ما تو این مقاله سعی کردیم به پیشنهادات رتبه های برتر کنکور در رابطه با روش خواندن درس زیست بپردازیم و ببینیم اونا چطور می‌خوندن، چقدر می‌خوندن و روش خلاصه برداری و مرور و تست زنی و جمع بندی شون چی بوده. مجموع مواردی که مطرح شد می تونه به شما کمک کنه توی درس زیست حسابی قوی بشید. به عبارت دیگه، حالا که با نحوه خواندن زیست 10 تا از رتبه های برتر کنکور آشنا شدید، وقتشه که از این روش ها و راهنمایی ها توی مطالعه و درس خوندن خودتون استفاده کنید و توی این درس پیشرفت کنید.

اما اگر همچنان احساس می کنید جایی ابهامی وجود داره یا برای شروع تعلل دارید، یا حتی نمی دونید از کدوم نقطه باید شروع کنید، باز هم نیاز نیست نگران باشید. حقیقت اینه که خیلی از دانش آموزایی که روزانه با ما تماس می‌گیرن هم توی همین وضعیت هستن و نقطه‌ی شروع رو پیدا نمی‌کنن. اگر این مسئله برای تو هم صدق می‌کنه، کافیه روی این لینک () کلیک کنی تا متخصصین ما در اسرع وقت باهات جلسه بردارن و تو صفر تا صد مسیر همراه و همسفر و راهنمات باشن.

همینطور اگه تجربه موفقی هم توی مطالعه زیست کنکور داشتید که ازش نتیجه گرفتید، خوشحال میشیم که با ما و مابقی دوستاتون اشتراک بذارید. هر سوالی هم درباره نحوه خواندن زیست کنکور داشتید، می تونید تو بخش نظرات بنویسید تا مشاورای ما بتونن شما رو راهنمایی کنن. در ضمن اگه فکر می کنید این مقاله می تونه به دوستتون کمکی بکنه، براش بفرستید تا اونم بتونه از این راهنمایی ها استفاده بکنه.

برای داوطلبان رشته تجربی، درس زیست شناسی مهم ترین درس محسوب می شود زیرا ضریب زیست شناسی در کنکور ۱۲ است و بیشتر از هر درس دیگری در نتیجه کنکور تاثیرگذار خواهد بود. لذا آگاهی از روش صحیح مطالعه زیست برای کنکور بر هر داوطلب کنکور تجربی واجب است. همچنین با توجه به اینکه زیست شناسی در امتحانات نهایی و محاسبه معدل نیز ضریب بالایی دارد، روش خواندن زیست برای امتحان نهایی و امتحانات مدرسه نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

در این صفحه از سایت مشاوران ۱۰۰ مهم ترین نکات مربوط به روش مطالعه زیست شناسی و ترتیب صحیح مراحل خواندن زیست را برای شما عزیران توضیح خواهیم داد. اگر ابهام یا سوالی برای شما باقی ماند در قسمت نظرات انتهای همین صفحه بنویسید تا در کوتاه ترین زمان به سوالات شما عزیزان پاسخ دهیم.

اما قبل از ادامه مطالعه این مقاله، توصیه می کنیم ویدیو زیر را که درباره مراحل مطالعه و نحوه مطالعه زیست شناسی کنکور است مشاهده کنید. برای مشاهده فیلم روی دکمه پخش ▶️ در وسط تصویر زیر کلیک کنید:

روزی چند ساعت زیست بخوانیم؟

اولین نکته ای که درمورد روش مطالعه زیست کنکور باید به آن توجه کرد، کمیت مطالعه یا به عبارتی ساعت مطالعه لازم برای این درس است. کمیت و کیفیت مطالعه دو بال موفقیت برای هر کنکوری هستند. حتی اگر بالاترین کیفیت مطالعه را داشته باشید و از بهترین روش مطالعه زیست شناسی برای کنکور یا امتحانات نهایی استفاده کنید، در صورتی که ساعت مطالعه کافی به این درس اختصاصی ندهید نتیجه مطلوبی برای شما به همراه نخواهد داشت.

در برنامه درسی هر روز باید درس زیست شناسی را جای دهید و در هر هفته باید حداقل ۲۵ درصد از کل ساعت مطالعه شما مربوط به درس زیست شناسی باشد. به عنوان مثال اگر ۴۰ ساعت در هفته مطالعه دارید باید حداقل ۱۰ ساعت از این حجم مطالعه مربوط به درس زیست شناسی باشد. این تعداد ساعات باید بین مطالعه تشریحی درسنامه و فیلم و تست زنی تقسیم گردد.

بهترین روش خواندن زیست، زیاد خواندن آن است.

افرادی که در درس زیست شناسی نسبت به سایر دروس ضعف دارند و همچنین افرادی که از رشته هایی غیر از رشته تجربی قصد شرکت در کنکور تجربی دارند باید بیشتر از ۲۵ درصد در هر هفته به درس زیست شناسی اختصاص دهند.

هر چه ساعت مطالعه هفتگی بالاتری داشته باشید می توانید ساعات بیشتری را به هر درس اختصاص دهید. ساعت مطالعه لازم برای هر دانش آموز یا داوطلب کنکور بسته به عوامل مختلف از جمله پایه درسی، سرعت مطالعه، سرعت یادگیری، عادات مطالعه و غیره متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله را در سایت مشاوران ۱۰۰ مشاهده کنید.

مراحل و روش صحیح خواندن زیست برای کنکور

هر فصل از کتاب زیست شناسی دبیرستان را  طبق مراحل زیر مطالعه کنید:

۱در ابتدا یک بار عناوین سرفصل ها را ببینید تا متوجه شوید موضوع کلی فصل چیست. سپس یک دور کل فصل را از روی کتاب درسی بدون مکث و وقفه یا به حالت روزنامه وار بخوانید.

۲در مرحله بعد فصل مورد نظر را همراه با سرفصل های کتاب کمک درسی که در اختیار دارید به چندین بخش کوچک تقسیم کنید. هر بخش کوچک می تواند شامل یک صفحه یا حداکثر چند صفحه از کتاب درسی باشد.

۳سپس هر بخش را این بار با دقت بیشتر از روی کتاب درسی با خط کشی زیر متن کتاب بخوانید و قیدها و کلمات مهم آن بخش را با روشی که در ادامه توضیح خواهیم داد مشخص کنید.

۴در مرحله بعد، درسنامه ی بخش مربوطه را از روی کتاب کمک آموزشی که در اختیار دارید بخوانید.

۵حالا به سراغ تست های آموزشی کتاب کمک درسی خود بروید و فقط تست های آموزشی مربوط به همان بخشی که مطالعه کرده اید را بزنید.

۶همه ی نکات جدیدی که از این تست ها استخراج کرده اید را در حاشیه ی کتاب درسی خود بنویسید. اگه پاسخ تست ها را نمی دانید نگران نباشید زیرا هنوز در مرحله یادگیری اولیه هستید.

۷پس از اینکه بخش اول به این ترتیب به پایان رسید، سراغ بخش بعدی از همان فصل بروید و به همین ترتیبی که گفته شد بخش بعدی را نیز ابتدای از روی کتاب درسی، سپس درسنامه کتاب کمک درسی مطالعه کنید و تست های آموزشی همان بخش را حل کنید و در نهایت نکات تست های آموزشی آن بخش را در حاشیه کتاب درسی خود یادداشت کنید. برای تک تک بخش ها این مراحل را به ترتیب اجرا کنید.

۸بعد از اینکه تمام بخش ها را از روی کتاب درسی و درسنامه کتاب کمک درسی مطالعه کردید و برای هر بخش تست آموزشی کار کردید، فصل مورد نظر به پایان می رسد. اکنون باید یک بار دیگر مطالب همان فصل را همراه با نکاتی که در حاشیه های کتاب درسی یادداشت کرده بودید بخوانید و پس از گذشت حداقل ۲۴ ساعت، تستهای جامع تر و مفهومی تری از کل فصل کار کنید. این تست ها ممکن است مربوط به هر بخشی از فصل باشند و یا بصورت ترکیبی از بخش های مختلف همان فصل طرح شده باشند. هنگام بررسی پاسخ تست ها، حتما پاسخ تشریحی و علت غلط بودن سایر گزینه ها را نیز بخوانید زیرا با خواندن پاسخ تشریحی هم مطالب برای شما دوباره مرور خواهند شد و هم ممکن است نکته جدیدی یاد بگیرید که به تکمیل یادگیری شما و فهم بهتر مطالب آن فصل کمک کند.

۹در آخرین مرحله بعد از انجام همه این کارها باید آن فصل را خلاصه نویسی کنید. درباره خلاصه نویسی زیست شناسی در ادامه توضیح خواهیم داد. پس از خلاصه نویسی فصل، به سراغ فصل بعد بروید و به همین ترتیب مراحل مطالعه فصل جدید را اجرا کنید.

بطور خلاصه مراحل ۹ گانه ای  که برای تسلط بر هر فصل از کتاب های زیست شناسی دهم، یازدهم و دوازدهم باید اجرا کنید به ترتیب عبارتند از: یک بار روخوانی کلی فصل، تقسیم فصل به بخش های کوچک، مطالعه دقیق تر هر بخش از روی کتاب درسی، مطالعه درسنامه کتاب کمک درسی مربوط به همان بخش، حل تست های آموزشی مربوط به بخش مورد نظر، یادداشت نکات تست ها در حاشیه کتاب درسی، اجرای این مراحل به ترتیب برای بخش های بعدی آن فصل، اتمام فصل، یک بار مطالعه کل فصل و نکات حاشیه نویسی شده از روی کتاب درسی، حل تست های جامع از کل فصل، خلاصه نویسی کل فصل. شیوه ذکر شده، بهترین روش خواندن زیست شناسی برای کنکور و در واقع روش زیست خواندن رتبه های برتر بوده است.

روش خلاصه نویسی زیست شناسی کنکور

همانطور که گفته شد، آخرین مرحله مربوط به روش مطالعه درس زیست برای کنکور، مرحله خلاصه نویسی است. اما هدف از خلاصه نویسی درس زیست شناسی با خلاصه نویسی دروسی مانند ریاضی و فیزیک متفاوت است.

مطالب دروسی مانند فیزیک و ریاضی با این هدف خلاصه نویسی می شوند که در مرورهای بعدی همه مطالب را از روی خلاصه های از قبل نوشته شده مطالعه و یادآوری کنید تا نیازی به مطالعه کامل همه مطالب کتاب درسی یا درسنامه ها نداشته باشید. اما هدف از خلاصه نویسی درس زیست این است که قبل از مرور مطالب کتاب درسی در هفته ها یا ماه های بعد، یک دید و شمای کلی از مطالب مهم و کلیات فصل در اختیار داشته باشید و در واقع مطالب اصلی را به صورت نمودار در ذهن خود بازیابی کنید تا در حین مطالعه متن کتاب درسی زیست شناسی، روی جزئیات تمرکز بیشتری داشته باشید.

جهت آشنایی بیشتر با روش خلاصه نویسی دروس برای کنکور، مقاله را در سایت مشاوران ۱۰۰ مطالعه کنید.

نکته بسیار مهم درباره شیوه خواندن زیست برای کنکور، توجه به تفاوت خلاصه نویسی و حاشیه نویسی است. در هنگام تست زنی و خواندن پاسخ تشریحی تست ها، اگر با نکته جدید یا نکته باارزشی مواجه شدید، نیاز به نوشتن آن در برگه های خلاصه نویسی نیست بلکه باید آن نکته را در حاشیه کتاب درسی یادداشت کنید تا در مرورهای بعدی همه نکات ریز را همراه با متن کتاب درسی بصورت یکجا مطالعه کنید.

نکات ریز زیست شناسی را حاشیه نویسی کنید اما مطالب اصلی را خلاصه نویسی کنید.

مساله دیگری که در هنگام مطالعه زیست برای کنکور باید مدنظر قرار دهید این است که زمان مطالعه هر فصل را یادداشت کنید تا در دوران جمع بندی کنکور بدانید که مطالعه و مرور هر فصل تقریبا چقدر زمان نیاز دارد و بتوانید برنامه ریزی مناسبی برای جمع بندی و مرور فصل های کتاب زیست شناسی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دوران جمع بندی، مقاله را در سایت مشاوران ۱۰۰ مطالعه کنید.

اهمیت ترکیبی خواندن در نحوه مطالعه زیست شناسی

احتمالا متوجه شده اید که در چند سال اخیر سوالات زیست کنکور نظام جدید نسبت به سال های قبل تر دشوارتر و ترکیبی تر شده بطوری که گاها چهار گزینه ی یک تست هر کدام از فصل های متفاوتی از کتاب های درسی دهم، یازدهم و دوازدهم استخراج شده اند. همین مساله اهمیت ترکیبی خواندن زیست نظام جدید را بیش از پیش آشکار می سازد.

در پاسخ به این سوال که «چگونه زیست را ترکیبی بخوانیم» ابتدا باید از خود بپرسیم که کدام فصل های کتاب زیست قابلیت ترکیب شدن با یکدیگر دارند و باید بصورت موضوعی و ترکیبی مطالعه شوند و از هر موضوع یا هر فصل چند سوال ترکیبی در کنکور مطرح می شود، سپس به سراغ ترکیبی خواندن آنها برویم. برای دریافت پاسخ این سوالات حتما ویدیو زیر را تماشا کنید:

نحوه مطالعه شکل های کتاب درسی زیست شناسی

شکل های کتاب درسی زیست شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و هر سال مورد توجه طراحان سوالات کنکور سراسری هستند. هنگام مطالعه درس زیست شناسی، به ارتباط بین تصاویر و متن کتاب توجه کنید. کلیه نکات شکل ها را که توسط دبیر در کلاس درس گفته شده یا در متن درسنامه کتاب کمک درسی ذکر شده در حاشیه کتاب درسی و اطراف شکل یادداشت کنید.

تست های مربوط به تصاویر زیست شناسی در کنکور دو گروه هستند:

۱گروه اول سوالاتی هستند که عینا شکل کتاب درسی را رسم کرده و از آن سوال طرح می کنند.

۲گروه دوم سوالاتی هستند که هیچ تصویری از آن ها در دفترچه کنکور گنجانده نشده، بلکه از نکات داخل شکل کتاب درسی سوال طرح شده است. داشتن حافظه تصویری قوی در پاسخگویی به این سوالات مفید خواهد بود.

در هر دو حالت شما باید به قدری مطالعه دقیق داشته باشید که بتوانید نکات شکل را به متن کتاب و متن کتاب را به شکل مرتبط کنید. گاهی حتی لازم است شکل مورد نظر طراح سوال را به سایر فصل های کتب زیست شناسی ربط دهید. بنابراین روش درست خواندن زیست برای کنکور این است که هر قسمتی از شکل که در کتاب درسی نام آن ذکر شده را به خاطر بسپارید و هر توضیحی که درباره آن قسمت از شکل در متن کتاب درسی بیان شده است را با دقت مطالعه کنید و این دو را به یکدیگر ربط دهید.

 از تصاویر زیر در چند سال اخیر مستقیما در کنکور سراسری تجربی سوال طرح شده است.

لازم به ذکر است که در دفترچه سوالات کنکور سراسری تجربی، تصاویر زیست به صورت سیاه و سفید چاپ می شوند. به همین دلیل توصیه می کنیم هنگام مطالعه و بررسی تصاویر کتاب درسی، قسمت های مختلف شکل را با توجه به رنگ های آن به خاطر نسپارید بلکه موقعیت و شکل هندسی هر قسمت را بدون توجه به رنگ آن به خاطر بسپارید.

در صورت داشتن وقت کافی، می توانید از کتاب هایی مانند کتاب زیست تصویری خیلی سبز، کتاب عکس و مکث زیست گاج یا کتاب زیستاگرام مهروماه استفاده کنید تا تسلط بیشتری روی تصاویر کتاب درسی زیست شناسی پیدا کنید.

چگونه قیدهای زیست را بخوانیم: برخی، بعضی، اغلب، بیشتر، همه

در چند سال اخیر کلمات خاص و قیدها در کنکور اهمیت بیشتری پیدا کرده اند. یک روش مناسب برای به خاطر سپاری قیدها و اینگونه کلمات، ایجاد حافظه تصویری با استفاده از مداد رنگی یا مارکر است. به عنوان مثال:

کلمات با بار معنایی مثبت مانند: بسیاری، اغلب، تقریبا همه با یک رنگ (مثلا سبز)

کلمات با بار معنایی منفی مثل: برخی، بعضی با یک رنگ (مثلا زرد)

کلماتی مثل همه، همیشه  با یک رنگ (مثلا آبی)

با این روش شما تا حدودی نسبت به رنگ ها شرطی خواهید شد و بهتر می توانید قیدها و کلماتی از این دسته را به خاطر بپسارید: مثبت، منفی، همه و همیشه، بعضی و برخی و غیره. البته بعضی از کتاب های کمک درسی زیست شناسی از جمله کتاب زیست شناسی انتشارات زیر ذره بین این کار را به خوبی انجام داده اند و تا حدودی کار شما را راحت تر کرده اند.

روش دیگری که برای به خاطر سپاری قیدهای کتاب زیست شناسی می توانید از آن استفاده کنید، استفاده از استثناهای هر جمله است. به عنوان مثال در کتاب درسی می خواهید که «بیشتره مهره دارن ساکن خشکی شش دارند». ممکن است در جلسه کنکور یا آزمون های آزمایشی به یاد نیاورید که قید این جمله «بیشتر» بود یا «همه». اما اگر استثنای این جمله را بدانید که از بین مهره داران کدام دسته شش ندارند، راحت تر می توانید کلمه مناسب را به یاد بیاورید.

بعضی از دوزیستان خشکی زی با اینکه مهره دار هستند اما شش ندارند و حتی آبشش هم ندارند و از طریق پوست و حفره های دهانی تنفس می کنند. بنابرین نمی توان گفت «همه مهره دارن خشکی شش دارند» بلکه باید گفت «بیشتر مهره داران خشکی شش دارند». بسیاری از این نکات و استثناها در کتاب های کمک درسی زیست شناسی کنکور ذکر شده اند.

در صورت داشتن وقت کافی و صلاح دید مشاور کنکور تجربی، می توانید از کتاب های قیدنامه زیست شناسی کنکور نیز استفاده کنید.

سایر نکات روش مطالعه زیست برای کنکور

برای داشتن بهترین روش مطالعه زیست شناسی کنکور، تنها بسنده کردن به نکاتی که در این مقاله گفته شد کافی نیست. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روش مطالعه زیست شناسی توصیه می کنیم که حتما ویدیوی تکمیلی زیر رو هم مشاهده کنید. برای مشاهده فیلم روی دکمه پخش ▶️ در وسط تصویر زیر کلیک کنید:

خواندن زیست از صفر | روش خواندن زیست برای امتحان نهایی | روش مطالعه زیست رتبه های برتر ۱۴۰۰

پاسخ به سوالات شما درباره نحوه مطالعه زیست شناسی کنکور

اگر ابهام یا سوالی درباره طریقه خواندن زیست برای کنکور دارید که در این مقاله پاسخ آن را دریافت نکردید، می توانید در قسمت نظرات انتهای همین صفحه کامنت بگذارید و سوال خود را ارسال کنید تا در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول درباره روش مطالعه زیست

?زیست شناسیرا چگونه بخوانیم تا بتوانیم در کنکور تجربی درصد بالایی بزنیم؟

بهترین روش مطالعه زیست و جدیدترین نحوه خواندن زیست شناسی کنکور شامل ۹ مرحله است از جمله مطالعه اولیه، مرور، تست زنی، خلاصه نویسی زیست و … که در متن مقاله توضیح داده شده است.

? بهترین روش مطالعه زیست شناسی نظام جدید برای کنکور تجربی کدام روش است؟

روخوانی سریع، بخش بندی فصل، مطالعه درسنامه زیست، تست آموزشی، استخراج نکات تست و حاشیه نویسی، تست ترکیبی، مرور و خلاصه نویسی مراحلی است که در روش مطالعه زیست شناسی کنکور باید رعایت شوند و در این مقاله بررسی شده اند.

? چگونه قیدهای زیست را برای کنکور تجربی مفهومی بخوانیم تا فراموش نکنیم؟

سه دسته قید در کتاب زیست شناسی وجود دارند که رنگ آمیزی بهترین روش مطالعه برای آن هاست. نحوه خواندن قیدهای زیست برای کنکور در متن مقاله کامل توضیح داده شده است.

✍️ ترکیبی خواندن زیست یعنی چه و بهترین روش مطالعه ترکیبی زیست شناسی کنکور چیست؟

ابتدا فصل های ترکیبی جانوری، گیاهی، ژنتیک و … را بشناسید سپس این فصل ها با هم مطالعه کنید. فصل های ترکیبی زیست کنکور و روش مطالعه آن ها در قالب یک ویدیو در این مقاله توضیح داده شده است.

راه‌های رزرو مشاوره و برنامه‌ریزی درسی بلندمدت:

? روش اول: شما می‌توانید یک پیامک حاوی «نام و نام خانوادگی خودتان + رشته و پایه تحصیلی + نام مشاور مورد نظرتان + تعداد ماه‌های مورد نظرتان برای دریافت برنامه ریزی و مشاوره» را در قالب یک SMS به شماره پیامک پشتیبانی ارسال کنید تا پس از هماهنگی با مشاور مورد نظر، ایشان در کوتاه ترین زمان ایشان با شما تماس بگیرند و شرایط و خدمات و هزینه ماهانه برنامه ریزی و مشاوره را برای شما توضیح دهند.

? روش دوم: علاوه بر روش فوق، در صورت تمایل جهت ارتباط با رتبه های برتر کنکور (اعضای گروه آموزشی مشاوران ۱۰۰) می‌توانید درخواست خود را در زمینه برنامه‌ریزی درسی و مشاوره ماهانه یا سالانه در یکی از پیام‌رسان‌ها (تلگرام، روبیکا، ایتا، شاد، سروش، بله، گپ، آی گپ، واتساپ) به آیدی یا به شماره موبایل ارسال کنید و در صورت تمایل نام مشاور مورد نظر خود را نیز ذکر کنید تا توضیحات لازم خدمت شما ارائه شود. ما کمترین قیمت مشاوره کنکور تجربی و معتبرترین مشاور کنکور  را به شما معرفی خواهیم کرد.

 

دکمه بازگشت به بالا