خوبشختانه در دنیا امروز دسترسی به آب آشامیدنی تصفیه شده دیگر به سختی گذشته نیست، اما با اینحال همچنان ممکن است نیاز باشد خودتان آب را تصفیه کنید. در چنین شرایطی احتمالا اولین راهی که به ذهن می رسد جوشاندن آب باشد، اما آیا آب با جوشاندن تصفیه می شود؟ در ادامه با سورپرایز همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
جوشاندن آب باعث تصفیه شدن آب می شود؟
زمانی که در طبیعت و سفر هستیم و امکان سالم برای ما وجود ندارد، و یا حتی در برخی موارد که در خانه ایم و نیاز به تصفیه کردن آب داریم، می توان به جواشندن آب پرداخت. جوشاندن آب باعث می شود تا تمام ارگان های زنده در آب شامل ویروس ها و باکتری هایی که در آن وجود دارد از بین بروند و آب برای نوشیدن سالم باشد. مدت زمان لازم برای جوشاندن آب نیز زمانی بین 10 تا 20 دقیقه توصیه می شود.
پس با جوشاندن آن تنها می توانیم فرایند ضد عفونی کردن را انجام بدهیم، اما در این شرایط نمی توان گفت آب تصفیه هم شده است. برای مثال اگر آب دارای املاح، مواد معدنی و یا طعم شده باشد، در صورتی که به جوشاندن آن بپردازید هیچ اتفاق مثبتی رخ نمی دهد. پس جوشاندن لزوما باعث تصفیه شدن آب نمی شود.
جوشاندن تاثیری در مزه آب ندارد
باور غلط دیگری که در مورد جوشاندن آب و تصفیه شدن آن وجود دارد طعم بد آب است. اگر آب به واسطه املاح معدنی و یا دیگر مواد محلول در آن طعم بدی داشته باشد جوشاندن کمکی به رفع این مشکل نمی کند. با جوشاندن آب تنها غلظت مواد محلول افزایش پیدا می کند و تاثیرری در تصفیه نخواهد داشت. حتی نحوه جوشاندن آب نیز می تواند منجر به مزه دار شدن آب شود. برای مثال حتی اگر آب تمیز، سالم و بی مزه ای را با ذغال بجوشانید طعم و مزه ای قلیایی پیدا می کند. نمونه ای از این شرایط می تواند چای معروف ذغالی باشد که به واسطه طعم خاصی که دارد بسیار محبوب هم هست.
جوشاندن آب مواد سمی و شیمیایی را حذف نمی کند
با اینکه جوشاندن می تواند برای ضدعفونی شدن آب روش موثری باشد، اما بهترین راه ممکن نیست. اگر آبی که جوشانده اید دارای مواد سمی باشد پس از جوشاندن سالم نمی شود و همچنان مصرف آن می تواند خطرناک باشد.جوشاندن آب بر زنگ زدگی مواد آهنی موجود در آب، رنگ، نمک، خاک، گرد و غبار و دیگر مواد شیمیایی موجود در آب هیچ تاثیری ندارد.
تنها مواد شیمیایی که از جنس گاز هستند، مانند کلر، با جوشاندن از بین می روند اما ناخالصی های محلول دیگری مانند نیترات، سرب، آرسنیک، کلسیم، منیزیم و نمک ها همچنان در آب باقی می مانند. به همین دلیل باید از یک دستگاه تصفیه استفاده کنید و یا خودتان به استفاده از یک بطری یا یک دستگاه تصفیه طبیعی بسازید. با ایکه ساخت تصفیه طبیعی با استفاده از خاک و سنگ های مختلف کار ساده ای است، اما رویکرد مناسب استفاده از انواع کاغذ های تصفیه آب و یا حتی یک پارچه تمیز برای چنین مواردی است. با این توضیحات به سراغ سوال بعدی می رویم.
چطور ذرات آب را فیلتر کنیم؟
جوشاندن آب باعث از بین رفتن تمام ارگان های زنده مانند انواع ویروس، باکتری و انگل در آب می شود اما راه مناسبی برای از بین بردن گرد و غبار و یا دیگر مواد موجود در آب نیست. به همین دلیل باید به فیلتر کردن آب بپردازید. اگر به سفر در طبیعت رفته اید و لوازم کمپینگ مانند نی تصفیه آب در دسترس ندارید، می توانید به ساخت یک منبع تصفیه آب بپردازید.
برای چنین کاری وابسته به حجم آب مورد نیاز برای تصفیه، حتی می توانید از یک بطری هم بهره ببرید. بطری را از انتهای ببرید و درون بطری را با مقداری خاک رس، مواد کربنی مانند ذغال، سنگ هایی از جنس سرامیک و شن پرکنید. سپس آب بدست آمده را بجوشانید و بدین ترتیب می توانید آبی سالم در دسترس داشته باشید. البته اگر هنوز ذرات کمی در آب وجود دارد می توانید از یک تکه پارچه تمیز نیز استفاده کنید.
معایب جوشاندن آب چیست؟
اگر درخانه باشید و بخواهید با استفاده از جوشاندن آب آنرا ضد عفونی کنید مشکلی برای در دسترس بودن آتش نیست. اما مشکل دیگری برای سرد شدن آب دارید. برای مثال حتی برای خنک شدن حجم بطری زمانی 20 تا 25 دقیقه ای باید منتظر بمانید. اما مشکل اصلی برای زمانی است که در طبیعت باشید چراکه لوازم و مواد مورد نیاز برای درست کردن آتش همواره در اختیار شما نیست. مشکل دیگر هم مجددا در ارتباط با خنک شدن آب جوشیده است که اگر در حین انجام کار بهداشت را به خوبی رعایت نکنید ممکن است مجددا آب جوشانیده و ضد عفونی شده را آلوده کنید.
آب بهترین نوشیدنی جهان است. برای کارکرد درست بدن باید مطمئن شویم که از آب آشامیدنی سالمی استفاده میکنیم. اما با رشد جمعیت و افزایش میزان آلایندهها در شهرها، دسترسی به آب سالم کم و کمتر شده است. باتوجه به گرمشدن کرهزمین و تغییرات آب و هوایی که در سراسر جهان ایجاد شده است؛ سیل و خشکسالی نیز همزمان با هم ما را سریعتر را بحران آب مواجه کردهاند. اما برای تامین آب مورد نیاز بدن اب جوشیده بهتر است یا اب معدنی؟ مزایا و معایب اب معدنی و اب جوشیده شده چیست؟ با خواندن این مقاله به شما اطمینان میدهیم که یکبار برای همیشه از تفاوت اب جوشیده و اب معدنی بطور کامل مطلع میشوید.
چرا باید نسبت به تامین آب سالم خود حساس باشیم؟
آب کیمیاست. این جمله را شاید بارها شنیده باشید؛ اما فقط در زمان بحرانها و خشکسالیهای شدید است که درک میکنیم که آب واقعا کیمیایی نادر است. دسترسی به آب سالم امروزه برای تمامی کشورها به یک دغدغهی جدی تبدیل شده است. کاهش بارندگی، افزایش روزافزون زبالهها، آلایندهها، استفاده بیرویه از کود شیمیایی، خشکسالی، مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی و… باعث شده که دسترسی به آب سالم رفته رفته کم و کمتر شود. بدن انسان روزانه به 1.5 تا لیتر آب سالم نیاز دارد، بهترین راه تامین آب برای بدن که در همه جا در دسترس است استفاده و است.
به همین دلیل بهتر است که در خصوص تامین آب مورد نیاز بدن که باید به صورت روزانه تامین شود، حساس و جدی باشیم. چراکه 83 درصد مغز و 75 درصد قلب و بیشتر تمام اندامها و دستگاههای بدن انسان از آب تشکیل شده است؛ بدون آب که هیچگونه جایگزینی نیز ندارد، بدن نمیتواند عملکرد و ایفای نقش درستی در پیش بگیرد. چنانچه از آبها بستهبندی استفاده میکنید با استفاده از استفاده از گالنهای بزرگ آب را برای خود راحتتر میکنید. اما برای تامین روزانه آب بدن اب جوشیده شده بهتر است یا اب معدنی؟ در ادامه این سوال را بطور کامل بررسی میکنیم.
آب جوشیده شده چه مزایا و معایبی دارد؟
قبل از هر چیزی باید بدانید که جوشاندن آب جایگزینی برای تصفیه آب نیست! با جوشاندن، آب تصفیه نمیشود. جوشاندن آب فقط در زمانی که انواع آلودگیهای میکروبی در آب وجود دارد مفید است. بطور مثال اگر به کمپی رفتهاید و نمیدانید آبی که از چشمه یا رود و… میآید، حاوی ویروس و باکتری نیست، بهتر است آب را بجوشانید. در واقع جوشاندن آب فقط در مواقع ضروری کاربرد دارد.
1. اما چرا آب جوشیده آب را بطور کامل تصفیه نمیکند؟
در آب املاحی وجود دارد که برای سلامتی انسان کاملا مضر هستند؛ از نیترات گرفته تا نیتریت، جیوه، موادسمی، آرسنیک و مواد رادیو اکتیو. این املاح با جوشاندن آب تصفیه و فیلتر نمیشوند! برای حذف چنین املاحی نیاز به دستگاههای تصفیه آب پیشرفته که از تکنولوژی اسمزمعکوس برخوردار باشند باید استفاده کرد. همگی این املاح باعث اختلالی جدی در سیستم گوارشی و کلیه انسان میشوند و غیرقابل جذب هستند!
به همین دلیل اگر آبی را بصورت مداوم بنوشید که حاوی نیترات و آرسنیک و دیگر آلاینده باشد در ادامه بدن با انواع عفونتهای گوارشی و مجاری ادراری، سنگ کلیه، سرطان و دیگر بیماریهایی خطرناک مواجه میشود. اب جوشیده شده برای از بین بردن انگل و ویروس و باکتری مفید است و در این خصوص اگر احتمال میدهید آب رود یا چشمه چنین آلودگیهایی داشته باشد بهتر است که آب را به مدت 20 دقیقه بجوشانید.
2. چرا آب لوله کشی نیاز به جوشاندن ندارد؟
سازمان آب، بطور مرتب طبق استانداردهای جهانی آب را کلرزنی میکند. کلرزنی آب باعث میشود که انواع میکروارگانیزمها از بین بروند؛ به همین دلیل دیگر نگرانی بابت باکتری و ویروسی شدن آب وجود ندارد. با جوشاندن اب نه تنها اکسیژن آب کاهش پیدا میکند بلکه با مصرف انرژی زیاد هم روبرو خواهیم بود. بعد از جوشاندن نیز باید منتظر بمانیم که آب سرد شود بعد بتوانیم از آن استفاده کنیم. به همین دلیل بهترین راه برای تامین آب مورد نیاز بدن، استفاده از بطریهای آب آشامیدنی است. باتوجه به اینکه بدن روزانه به 2 لیتر آب نیاز دارد، با خرید آشامیدنی سالم، آب مورد نیاز خانواده خود را به راحتی تامین میکنید.
آب معدنی چه مزایا و معایبی دارد؟
مسلما آب معدنی از آب جوشیده شده کیفیت بالاتر و ایمنتری دارد؛ چراکه از آب جوشیده شده نمیتوان به صورت طولانی مدت استفاده کرد. اگر آب اشامیدنی خود را میجوشانید برای کسب اطلاعات بیشتر حتما مقاله را مطالعه کنید.
د رهنگام خرید آب توجه به این نکته که آب معدنی مستقیما از چشمهها طبیعی بدست میآید و فقط حاوی مقداری ناخالصی هستند که با فیلترهای UV میکروبزدایی و در واقع ضدعفونی میشوند. اما آب معدنی به دلیل اینکه سرشار از مواد معدنی همچون کلسیم، پتاسیم، منگنز، آهن و… است مصرف دائمی آن نیز میتواند باعث سنگ کلیه، سنگ مثانه و سنگ صفرا و … شود. در این خصوص استفاده از بطریهای آب آشامیدنی بهترین گزینه برای تامین آب مور نیاز بدن هستند.
بطریهای آب آشامیدنی با تصفیهکردن آب، طبق استاندارد جهانی و حذف کلیهی سموم، نیترات، نیتریت، جیوه، آرسنیک، ویروس، باکتری و انواع میکروارگانیزمهایی که باعث میشود انواع عفونتهای گوارشی و ادراری مبتلا شویم، تولید میشوند. چنانچه تمایل دارید بدانید که آب معدنی و آب آشامیدنی چه تفاوتهایی با هم دارند پیشنهاد میکنیم که برای کسب اطلاعات جامعتر حتما مقاله را مطالعه کنید.
اب جوشیده شده یا اب معدنی؛ کدام بهتر است؟
هیچکدام. بطریهای آب آشامیدنی از آب معدنی و آب جوشیده شده به مراتب کیفیت بالاتری داشته و در مصرف بلند مدت ایمنتر هستند. در این مقاله بطور کامل سوال اب جوشیده بهتر است یا اب معدنی را بررسی کردیم. بهتر است بدانید که بطورکلی جوشاندن نه مزه آب را تغییر میدهد و نه باعث میشود که املاح مضر آب از آرسنیک گرفته تا نیترات و نیتریت و آلایندههای شیمیایی از بین برود.
به همین دلیل جوشاندن آب برای تامین دائمی آب سالم، راهکار مناسبی نیست. از طرفی آبهای معدنی نیز با وجود اینکه املاح معدنی بسیار زیادی که دارند، در بلند مدت میتوانند بدن را با انواع سنگ کلیه، سنگ مثانه و دیگر بیماریهای گوارشی روبرو کنند. اما استفاده از بطریهای آب آشامیدنی به دلیل اینکه املاح مضر بطور کامل تصفیه میشوند و در مصرف طولانی مدت نیز مشکلی ایجاد نمیکنند، منطقیتر و ایمنتر است.