فواید هیدراته نگه داشتن بدن برای سلامت روانی و جسمانی انسان اثبات شده اند. در همین راستا، نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز توصیه شده است. اما برای بهرهمندی از فواید نوشیدن آب، مصرف آن در دمای اتاق و پرهیز از مصرف آب یخ یا به اصلاح تگری توصیه شده است.
به نقل از “هلث لاین، اندیتیوی فود”، برخی افراد بر این باورند که نوشیدن آب سرد عادتی بد است که در بلند مدت میتواند تاثیر منفی بر سلامت انسان داشته باشد. این باور بیشتر بر اساس آموزههای پزشکی سنتی هندی شکل گرفته است. برخی افراد نیز بر این باورند که پس از مصرف آب یخ، بدن باید سختتر کار کند تا دمای داخلی ۳۷ درجه سانتیگرادی خود را حفظ کند.
بر اساس پزشکی سنتی هندی، آب یخ میتواند موجب یک بی تعادلی در بدن شده و روند گوارش را کند سازد. این در شرایطی است که نوشیدن آب فراوان با دمای مناسب میتواند به دفع سموم از بدن، تقویت گوارش و پیشگیری از یبوست کمک کند.
اثر منفی بر گوارش
آب یخ و حتی نوشیدنیهای سرد دیگر میتوانند موجب منقبض شدن رگهای خونی شوند، و بر همین اساس اثری منفی بر گوارش داشته باشند. همچنین، نوشیدن آب یخ میتواند فرایند طبیعی جذب مواد مغذی از غذای مصرفی طی گوارش را مختل کند. به واسطه نوشیدن آب یخ، تمرکز بدن از گوارش بر تنظیم دمای بدن معطوف میشود که میتواند حتی موجب از دست رفتن آب و احساس تشنگی شود. دمای عادی بدن ۳۷ درجه سانتیگراد است و زمانی که چیزی با دمای بسیار کم مانند آب یخ یا بستنی مصرف میکنید، بدن تلاش میکند با صرف انرژی بیشتر دما را تنظیم کند. این میزان انرژی اضافه برای تنظیم دما در اصل باید در روند گوارش و جذب مواد مغذی صرف شود. بر همین اساس است که همواره نوشیدن آب در دمای اتاق توصیه میشود.
گلودرد
یکی دیگر از دلایل آشکار برای پرهیز از نوشیدن آب یخ افزایش احتمال ابتلا به گلودرد و گرفتگی بینی است. نوشیدن آب یخ، به ویژه پس از یک وعده غذایی، میتواند به تجمع مخاط اضافه در دستگاه تنفسی منجر شود. زمانی که دستگاه تنفسی با گرفتگی مواجه میشود، آسیب پذیری آن نسبت به بسیاری از عفونتهای التهابی افزایش مییابد.
کاهش ضربان قلب
برخی مطالعات نشان داده اند که آب یخ ممکن است در کاهش ضربان قلب نقش داشته باشد. نوشیدن آب یخ میتواند عصب واگ را تحریک کند. این عصب بخش مهمی از سیستم عصبی خودمختار بدن است و میتواند واسطهی کاهش ضربان قلب باشد.
عامل شوک
بهتر است از مصرف آب یخ پس از انجام تمرینات ورزشی پرهیز کنید. زمانی که ورزش میکنید، بدن گرمای زیادی تولید میکند و نوشیدن آب یخ بلافاصله پس از تمرینات ورزشی به واسطه عدم تطابق دماها میتواند اثر منفی بر دستگاه گوارش داشته باشد. برخی افراد دردی مزمن در معده به واسطه مصرف آب یخ پس از انجام ورزش را گزارش کرده اند. مصرف آب یخ بلافاصله پس از ورزش میتواند به بدن شوک وارد کرده و موجب معده درد شود.
یبوست
اگرچه نوشیدن آب در دمای اتاق به روند گوارش کمک میکند، اما نوشیدن آب یخ پتانسیل ابتلا به یبوست را افزایش میدهد. آب یخ میتواند موجب سخت شدن غذا هنگام عبور از بدن شود، در شرایطی که به طور همزمان انقباض روده را در پی دارد که این شرایط میتواند خطر ابتلا به یبوست را افزایش دهد.
کم آبی بدن
نوشیدن آب یخ میتواند به جای تسریع روند آبرسانی مجدد بدن، آن را کند سازد. پس از نوشیدن آب یخ بدن باید ابتدا آن را به دمای مناسب برساند. همچنین، آب یخ موجب انقباض رگهای خونی در بدن میشود. از سوی دیگر، کم آبی موجب کاهش گردش خون در بدن میشود، از این رو، نوشیدن آب یخ وخامت شرایط را افزایش میدهد.
افت انرژی
در شرایطی که نوشیدن آب یخ ممکن است در کوتاه مدت احساس بهتری در شما ایجاد کند، اما در بلند مدت موجب افت سطوح انرژی بدن میشود. این به دلیل آن است که بدن برای کاهش دمای آب مصرفی باید باید انرژی بیشتری مصرف کند.
محرک میگرن
اگر به میگرن یا یک عفونت سینوسی جدی مبتلا هستید، باید از مصرف منظم آب یخ پرهیز کنید. نوشیدن آب یخ موجب انسداد مسیرهای هوایی و بینی میشود که به طور خودکار محرکی برای میگرن است. همچنین، آب یخ میتواند موجب شرایطی به نام «انجماد مغزی» شود. آب یخ میتواند بسیاری از اعصاب حساس در ستون فقرات را تحریک کند و آنها بلافاصله پیامهایی را به مغز ارسال میکنند که موجب سردرد میشود.
تشدید آشالازی
برخی پژوهشها نشان داده اند که افراد مبتلا به بیماریهایی که مری را تحت تاثیر قرار میدهند، مانند آشالازی، باید از نوشیدن آب سرد پرهیز کنند. آشالازی یک بیماری نادر است که میتواند بلع غذا و نوشیدن را دشوار سازد.
عدم تعادل دمای بدن
در پزشکی ستنی چینی، نوشیدن آب سرد به همراه غذای داغ به عنوان عاملی برای ایجاد بی تعادلی در بدن عنوان است. به طور معمول، وعدههای غذایی در فرهنگ چینی همراه با آب گرم یا چای داغ سرو میشوند.
برخی افراد باوری مشابه دارند که نوشیدن آب سرد در یک روز داغ نمیتواند به کاهش دمای بدن کمک کند. پژوهشهای کافی درباره درستی یا نادرستی این باور انجام نشده اند.
مهار شکستن چربیها
نوشیدن آب یخ پس از یک وعده غذایی میتواند موجب سخت شدن چربیهای غذاهای مصرفی شما شود و شرایط بدن برای شکستن چربیهای ناخواسته را دشوار سازد. بر همین اساس، خطر افزایش وزن بیشتر میشود.