لاغری پایدار با رژیم غذایی مناسب و مقابله با کم کاری تیروئید
مهمترین ماده مغذی برای ساخته شدن هورمونهای تیروئید، ید است.
به گزارش ، یکی از سؤالات بسیار رایج بیماران، نوع رژیم لاغری مناسب برای بیماریشان است. واقعیت این است در مورد بیماریهای تیروئید،و لاغری ران رژیم خیلی اهمیت ندارد و فقط موارد خاص و محدودی است که توجه به آنها اهمیت دارد و خواندن این چند سطر میتواند به این موضوع کمک کند.
نکته اصلی این است که مهمترین ماده مغذی برای ساخته شدن کم کاری تیروئید، ید است. ید عنصری است که به صورت نمک در دریا بهوفور موجود است. از آنجا که در گذشته تمام زمین را دریا فرا گرفته بود، خاک خشکیهای نزدیک دریا نیز ید دارد و بدن تمام گیاهان و جانوران که غذایشان از خاک به دست میآید، حاوی ید است.
البته ید موجود در بدن جانداران دریایی بسیار زیادتر است، زیرا خشکیها طی سالیان متمادی از ید تخلیه شدهاند و در برخی مناطق که دور از دریا هستند ید بسیار ناچیز است. به این ترتیب واضح است که غذاهای دریایی و نمک حاوی ید خوبی هستند و از طرف دیگر مواد غذایی که از گیاهان و جانداران در نقاط دور از دریا تهیه میشوند، ید کافی ندارند.
کمبود ید مواد غذایی در سالهای نسبتا دور، علت اصلی بیماری گواتر و کمکاری تیروئید در ایران بوده است. در سالهای اخیر برنامهریزی سازمان بهداشت جهانی و همکاری ایران منجر شد تمام نمکهای خوراکی موجود در فروشگاهها با مقدار کمی ید غنی شوند؛ بنابراین دردهههای اخیر، کمبود ید و گواتر ناشی از آن بسیار کم رخ میدهد.
نکته جالب و اساسی این است که بهرغم این تلاش بینالمللی، عدهای سودجو با این بهانه که نمکهای یددار دارای عارضه هستند، مردم را به خوردن انواعی از نمک غنی نشده مثل سنگ نمک ترغیب میکنند.
این مشکل زمانی بدتر میشود که خانمهای باردار نمکهای متفرقه میخورند و دچار کمبود ید و عوارض آن میشوند. باید بدانیم خانمهای باردار نیاز زیادی به ید دارند و خوردن غذاهای دریایی و نمکهای معمولی موجود در سوپرمارکتها برای این منظور کافی هستند.
کلم، شلغم، ترب سیاه و هم خانوادههایشان دارای مادهای هستند که میتواند ید را دفع کند. اگر این مواد خیلی زیاد مصرف شوند ممکن است بیماران دچار کمکاری تیروئید و گواتر و تشدید بیماری شوند.
نکته مهم این است که خوردن این مواد با مقادیر محدود و معقول مشکل ایجاد نمیکند و نباید بیماران را به کلی از خوردن مواد غذایی مفید محروم کنیم. یک موضوع مهم دیگر این است که بیماریهای تیروئید مختلف هستند و در مورد برخی از انواع این بیماریها مثل تودههای خوشخیم و بدخیم و نیز بیماری پرکاری تیروئید هیچگونه رژیم خاصی تاثیر ندارد و فقط در مورد گواترها و کمکاریها، به رعایت رژیم مختصری نیاز است.
زندگی شهر نشینی امروز به دنبال تغییراتی که در نحوه زندگی ایجاد کرده مانند کاهش فعالیت و مصرف غذا های آماده پر چرب ، موجب اضافه وزن و چاقی در بسیاری از افراد جامعه شده است.
سازمان بهداشت جهانی در طی مطالعه ای نشان داد که یکی از مهم ترین عوامل خطر جهانی و مرگ ومیر اضافه وزن و چاقی است!
این عامل خطر به همراه عواملی مانند: پرفشاری خون ، قند خون بالا ، مصرف دخانیات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب ، باعث افزایش بیماری های غیر واگیر و مزمن از قبیل بیماری های قلبی و دیابت و انواع سرطان ها میشود که تمام کشور های مختلف دنیا با درآمد بالا ، متوسط و پایین را درگیر کرده است.
چاقي و اضافه وزن در دوران نوجواني و جواني از اهمیت خاصي برخوردار است. اغلب افراد چاق ، در بزرگسالي هم چاق خواهند بود و در معرض بیماري هاي متعدد قرار خواهند گرفت. از سوي دیگر چاقي تأثیر منفي بر ظاهر افراد دارد.
از آنجا که در سنین جواني افراد به ظاهر خود توجه خاص نشان مي دهند ، داشتن ظاهر نامناسب سبب مي شود تا درگیر مشکالت روحي شده و یا با استفاده از رژیم هاي نامناسب براي ، به سلامت خود لطمه بزنند. چاقي با بیماري هایي چون دیابت ، بیماري هاي قلبي و سرطان در ارتباط است.
آمار ها نشان می دهند ، در سال 2010 عارضه چاقی سه برابر بیش از سوء تغذیه افراد را به کام مرگ کشانده است؛ از این رو لازم است تا تعریف چاقي را بدانید ، از علل و عوارض آن مطلع باشید ، راه هاي مقابله با آن را بشناسید و از اصول صحیح کنترل وزن پیروی کنید.
حمل بیش از حد وزن می تواند خطر تعدادی از مشکلات سلامتی را افزایش دهد. درمان چاقی می تواند ناامید کننده و دشوار باشد ، اما طبق اعلام مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ، کاهش تنها 5-10 درصد از وزن بدن می تواند فواید قابل توجهی برای سلامتی به همراه داشته باشد. برای شخصی که 114 کیلوگرم وزن دارد ، این به معنای از دست دادن 5.7-11.4 کیلوگرم است. کاهش اندک در وزن دستاورد مهمی است.
درمان چاقی به آرامی و به طور مداوم ، مثلاً 0/5 کیلو در هفته ، معمولاً بهتر است. زیرا با رسیدن فرد به وزن مورد نظر ، احتمال ماندن در آن بیشتر است.
اگر با توجه به شاخص توده بدني چاق محسوب مي شوید و یا وزن تان 20 درصد بیشتر از وزن مطلوب تان است ، باید وزن خود را کاهش دهید.
اگر میزان اضافه وزن شما کمتر از 20 درصد وزن مطلوب باشد ، اما سابقه خانوادگي فشارخون ، دیابت ، بیماري هاي قلبي دارید ، براي کاهش وزن خود اقدام کنید. اما اگر از سایر جهات سالم هستید ، نیازي ندارید که وزن خود راکاهش دهید.
باید از یک سري اصول مشخص براي کاهش وزن پیروي کنید. کاهش میزان کالري دریافتي و افزایش فعالیت بدني روش صحیح کاهش وزن است. هدف شما باید اجراي یک برنامه غذایي پیوسته و پایدار براي کاهش وزن تدریجي باشد. به علاوه ، به خاطر داشته باشید که فعالیت بدني دومین اصل کاهش وزن بدن بعد از رژیم غذایي است. حداکثر کاهش وزن مجاز در طول 1 هفته حدود 600 گرم (معادل 2 تا 3 کیلوگرم در ماه) است. کاهش وزن با سرعت بیشتر از این ممکن است پایدار نباشد. سعي کنید با یک رژیم غذایي متعادل و مناسب و همراه با فعالیت بدني ، وزن خود را پایدار نگه دارید.
امروزه روش های بسیاری برای جراحی افراد مبتلا به چاقی مفرط وجود دارد که ما چند مورد از این روش ها را در اینجا ذکر میکنیم