هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران؛ دستاوردی از دوران دفاع مقدس

هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران؛ دستاوردی از دوران دفاع مقدس

فلسفه تشکیل هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در سال ۱۳۶۴ مقارن با دوران دفاع مقدس، مقابله با تحریم‌ها و تامین نیاز درمانی کشور بوده است.

به گزارش مجله ایرانی، طی هشت سال دفاع مقدس، رشادت‌ها و جانفشانی‌های مردم، موجب خلق حماسه‌ای عظیم و ماندگار  در تاریخ این سرزمین شد و عدم پیروزی دشمنان در عرصه جبهه‌های جنگ، آنان را درمانده و به اخذ سیاست‌های ایضایی  علیه  ملت شریف ایران در پشت جبهه‌ها سوق داد که یکی از این سیاست‌ها، وضع تحریم‌های بین‌المللی علیه کشورمان حتی در زمینه تامین دارو و تجهیزات پزشکی بود و بیماران قربانی مطامع توسعه طلبانه قطب استکبار شدند. دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب، بر این باور بودند که کمبود در تامین اقلام مرتبط با درمان بیماران، موجب بروز نارضایتی در سطح جامعه شده و با ایجاد دلسردی در بین مردم، حضور پرشور جوانان در جبهه‌ها کم رنگ شود.

براساس اعلام هیات امنای صرفه‌جویی‌ارزی در معالجه بیماران، در سال ۱۳۶۴ در اوج تحریم‌ های استکبار جهانی، به پیشنهاد زنده یاد دکتر عباس شیبانی، برای مقابله با تبعات انسانی این تحریم‌ها، دفتری تحت عنوان هیات امنای تبصره لایحه ارزی (یا به اختصار هیات امنای ارزی) در وزارت بهداری آن زمان شکل گرفت که وظیفه آن، رسیدگی به وضعیت بیماران نیازمند به اعزام به خارج، تخصیص ارز مساعدتی به این بیماران و در صورت امکان، فراهم سازی زمینه درمان آنان در داخل کشور بود.
برای تداعی بهتر وضعیت  کشور در زمان تاسیس دفتر هیات امنای تبصره لایحه ارزی به تعدادی از وضعیت‌های پزشکی که بیماران مبتلا به آنها، نیاز به اعزام به خارج از کشور داشتند، شامل درمان سنگ کلیه، درمان کاتاراکت (آب مروارید) و انجام آنژیو گرافی برای تشخیص بیماری‌های قلبی بود.

ایجاد این دفتر در دوره زمانی یاد شده و حرکت جهادی آن، جهت رسیدگی به وضعیت بیماران صعب العلاج  و اعزام بیماران غیرقابل درمان به خارج از کشور در حد اعتبارات موجود، موجبات خنثی سازی توطئه دشمنان رافراهم آورد. با اطلاعات جمع آوری شده در دفتر تبصره لایه ارزی در خصوص بیماری‌هایی که مبتلایان به آنها برای انجام درمان نیاز به اعزام به خارج از کشور دارند، با تلاش‌ها و پی گیری‌های جناب آقای دکتر شیبانی، از محل اعتبارات دفتر مذکور، هزینه اعزام متخصصین رشته‌های پزشکی برای گذراندن دوره‌های آموزشی تخصصی درمان این بیماری‌ها در خارج از کشور تامین شد. با بازگشت این متخصصین به کشور، انجام درمان بسیاری از این بیماری‌ها در داخل کشور امکان پذیر شد که از جمله آنها می‌توان به فراهم شدن امکان انجام اعمال پیوند در داخل کشور اشاره کرد.

همچنین برای ایجاد زیر ساخت‌های لازم برای درمان بیماری‌ها در داخل کشور، تجهیزات مورد نیاز انجام این درمان‌ها از طریق دفتر مذکور تامین شد. حرکت جهادی این دفتر، ضمن کاهش قابل توجه وابستگی کشور به درمان‌های خارج از کشور،  موجب صرفه جویی ارزی قابل توجه در هزینه‌های درمانی بیماران شد.

بر اساس اعلام پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، با توجه به تجارب موفق و دستاوردهای ارزشمند هیات امنای تبصره لایحه ارزی در دوره جنگ تحمیلی در راستای در هم شکستن سدهای تحریم و رسیدگی به وضعیت بیماران و کاهش میزان نیاز به اعزام بیماران به خارج از کشور، برای حفظ این دستاوردهای مثبت برای کشور با رای نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ۱۰ سال پس از پایان جنگ تحمیلی یعنی در سال ۱۳۷۸ قانون تشکیل هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در جلسه مورخ ۲۱ آذر ۱۳۷۸ مجلس محترم شورای اسلامی  به تصویب رسید.

براساس مفاد قانون یاد شده، هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران، جهت تحقق اهدافی نظیر، ایجاد زمینه معالجه همه بیماران در داخل کشور، بی‌نیاز کردن کشور از اعزام بیمار برای معالجه به خارج از کشور، صرفه‌جویی ارزی در هزینه‌های درمانی بیماران، تأمین و ایجاد هرگونه تسهیلات درمانی برای واحدهای درمانی داخل کشور و تجهیز آنها و بهبود کیفی و کمی امکانات مراکز آموزش و درمانی داخل کشور تاسیس شده است.

انتهای پیام

Back to top button