برای ریزش مو و شوره سر چه کنیم؟
شوره سر، پوسته های سفید رنگی است که در اثر تجمع سلول های مرده پوست در موها ایجاد میشود. در واقع سلولهای مرده پوست شروع به ریزش کرده و در اثر این اتفاق، ایجاد میشود. این وضعیت معمولاً بیضرر است و با عوارضی همراه نیست؛ اما ممکن است گاهی با خارش همراه شود.
در اکثر موارد، شوره سر مستقیماً باعث ریزش مو نمی شود با این حال، خارش ناشی از آن می تواند منجر به زخم شود. شامپو biz برای ریزش مو به کمک شما می آید تا از ریزش مو رهایی پیدا کنید. این عمل می تواند به فولیکول های مو آسیب برساند و منجر به شود. علاوه بر این، شوره سر می تواند ریزش مو در افراد مبتلا به یک بیماری است که باعث کچلی می شود،شود. رفع خارش ناشی از شوره سر باعث می شود که شما از فولیکول های موی خود در برابر آسیب حفاظت کنید و مانع ریزش و نازک شدن موی خود شوید. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل در ابتدا باید دلایل شوره موی سر خود شناسایی کرده و راه حلی برای این مشکل برگزینید.
دلایل اصلی شوره سر چیست؟
1 . بهداشت کم موها
اگر موهایتان را به طور مرتب با شامپو گانودرما مخصوص موهای چرب نشویید، چربی و سلولهای پوست سر تجمع پیدا میکنند و پوست سر شوره میزند.
2. مخمرهایی شبیه قارچ (مالاسه زیا)
مالاسه زیا روی کف سر بسیاری از افراد بزرگسال زندگی میکند؛ اما در برخی افراد موجب سوزش و خارش پوست سر می شود. همچنین رشد سلولهای پوست را بیشتر می کند. در نتیجه، سلولهای اضافی پوست میمیرند، میریزند و به صورت پوسته های سفید روی مو یا لباس دیده می شوند. هنوز مشخص نشده است که چرا مالاسه زیا موجب تحریک پوست کف سر در بعضی افراد می شود.
3. پوست خشک
بیشتر پوسته پوستههای ناشی از ، نسبت به علل دیگر بروز شوره، کوچکتر هستند و چربی کمتری دارند. همچنین، قرمزی و التهاب پوست در این مورد کمتر است.
4. حساسیت به محصولات مراقبت از مو (درماتیت تماسی)
گاهی، حساسیت به مواد مشخصی در محصولات مراقبت از مو یا رنگ مو میتواند موجب قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست سر شود.
5. پوست چرب و حساس (درماتیت سبورهای)
این اختلال، یکی از رایجترین علل بروز شوره سر بوده و نشانهی آن، پوستی قرمز و چرب است که با پوستههای سفید یا زرد پوشیده شده است.
انواع شوره سر وجود دارند که شناخت آنها به درمان هر چه سریعتر این بیماری کمک می کند:
- شوره سر خشک: اگر پوست سر خشک شود سبب می شود لایه های مسطح و دایره ای شکلی از پوست سر جدا شود. این شوره خارش آزار دهنده ای را بر روی پوست سر به وجود می آورد.
- شوره سر چرب: در این نوع شوره که در اثر چربی بیش از اندازه پوست سر به وجود می آید، همانند مورد قبلی لایه هایی از پوست به شکل برجسته و زرد رنگ بر روی پوست سر نمایان می شوند که جدا کردن آنها از سر دشوار است و اگر لایه پوستی را جدا کنید معمولاً خارش شدید دارد و خونریزی پدید می آید.
شامپوهای مفید در درمان شوره سر
شامپوهای پیریتیون زینک (روی):
پیریتیون زینک به از بین بردن باکتریها و قارچهای روی پوست سر کمک میکند و در درمان شوره سر، التهاب پوستی و حتی بیماریهای اگزما و پسوریازیس اثر دارد. شامپوهای حاوی پریتیون زینک مثل شامپو گانودرما برای اکثر انواع مو مناسب هستند. حساسیت پوست ممکن است از اثرات جانبی شامپوهای پیریتیون زینک باشد.
شامپوهای ضد شوره برای درمان شوره سر:
از مؤثرترین و رایجترین راههای درمان شوره سر، استفاده از شامپوهای شوره سر است. شامپوهای حاوی مواد زیر ممکن است به جلوگیری و کاهش شوره سر شما کمک کند.
شامپوهای حاوی قطران ذغال سنگ:
قطران ذغال سنگ، روند مرگ سلولهای پوست سر را کند میکند و پوسته پوسته شدن پوست را کاهش میدهند، بنابراین شامپوهای حاوی قطران ذغال سنگ در درمان شوره و بیماری مؤثر هستند. از عوارض این شامپوها میتواند تغییر رنگ در موهای رنگ روشن باشد.
شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک:
اسید سالیسیلیک چربی بیشاز حد پوست سر را کنترل میکند و با نابود کردن سلولهای پوستی مرده از ابتلا به شوره جلوگیری میکند. اسید سالیسیلیک دارای اثر ضدعفونی کننده خفیف است. زنان باردار باید با مشورت پزشک از این شامپوها استفاده کنند.
شامپوهای حاوی سولفید سلنیوم:
سولفید سلنیوم با قارچهایی که باعث شوره سر میشوند مبارزه میکند، ضدعفونی کننده است، باعث کاهش چربی پوست سر شده و برای از بین بردن و پوسته ریزی سر استفاده میشود. شامپوهای حاوی سولفید سلنیوم در درمان شوره سر بسیار مؤثر هستند؛ اما نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند.
زنان باردار نباید از این شامپو حاوی سولفید سلنیوم استفاده کنند و مصرف آن در دوران شیردهی نیز باید با احتیاط انجام شود. همچنین باید از تماس شامپوهای حاوی سولفید سلنیوم با چشمها، نواحی تناسلی و قسمتهای آسیب دیده و ملتهب پوست جلوگیری کرد.
شامپوهای حاوی کتوکونازول:
کتوکونازول یک ضد قارچ است که میتواند از رشد قارچهای ایجادکننده شوره سر جلوگیری کند. شامپوهای حاوی کتوکونازول معمولاً برای درمان پوست کف سر مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین مشکلاتی نظیر شورههای بیش از حد سر و یا ابتلا به بیماری پسوریازیس را رفع میکنند.
شامپوی کتوکونازول در دو نوع ۱ درصد و ۲ درصد در بازار موجود هستند. نوع ۲ درصد این شامپو باید حتماً با تجویز پزشک استفاده شود. سوزش پوست کف سر، ایجاد برآمدگیهای جوش مانند، چرب یا خشک شدن مو یا پوست سر، تغییر بافت طبیعی مو و تغییر رنگ میتواند از عوارض جانبی استفاده از شامپوی کتوکونازول باشد.
راهکارهای مفید جلوگیری از شوره سر
۱. پیشگیری از کم آبی بدن
میزان نوشیدن آب میتواند بر مشکل شوره سر شما تأثیرگذار باشد. اگر آب موردنیاز بدن، تأمین باشد، احتمال اینکه دچار شوره سر شوید، کاهش پیدا میکند. نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در روز را فراموش نکنید. همینطور از میوهها، سبزیها سرشار از آب هم استفاده کنید و از نوشیدن زیاد قهوه و چای پرهیز کنید.
۲. اصلاح رژیم غذایی
بهمنظور پیشگیری از شوره سر، در رژیم غذایی، مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، روی و ویتامین B6 را جا بدهید. از جمله این مواد میتوان به جوانه گندم، سبوس، گردو، جگر، فلفل، ماهی، سیبزمینی، بادامهندی، تخممرغ، زیتون و سبزیهای خام اشاره کرد. حتماً از مصرف غذاهای بسیار تند یا شیرین و بسیار چرب پرهیز کنید.
۳. در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
نور خورشید باعث بهبود تولید ویتامین D3 میشود و تولید چربیهای سالم روی پوست را تحریک میکند. برای پیشگیری از شوره سر، چند دقیقه ای از روز، زمانی که نور خورشید خیلی شدید نیست، مانند اوایل صبح یا اواخر بعدازظهر در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
۴. کنترل استرس
استرس، یکی دیگر از دلایل بروز شوره سر است. استرس و اضطراب میتواند تعادل شیمیایی را در بدن انسان تغییر دهد و باعث ترشح بیش از حد چربی روی پوست و در نتیجه، افزایش میزان شوره سر شود. برای مدیریت استرس، مدیتیشن انجام دهید یا از روشهایی که به آرامش ذهن و بدن کمک میکند، استفاده کنید تا بتوانید استرس را کنترل کنید.
۵. از شانه یا برسهای مرغوب استفاده کنید.
شانه نکردن روزانه موها نیز یکی از دلایل ایجاد شوره سر است. شانه زدن یا برس کشیدن مداوم و صحیح موها باعث از بین بردن پوستههای خشک روی پوست سر میشود و همینطور، جریان خون را به سمت پوست سر هدایت میکنند که باعث میشود.
شوره سر یکی از معضلاتی است که هرکس با آن مواجه میشود به سرعت دنبال راهکار برای خلاصی از آن میگردد. این مشکل علاوه بر اینکه جلوه بدی به موها میدهد در صورت تشدید میتواند حتی موجب ریزش موی سر شود. شوره سر در بین نوجوان نیز بسیار رایج است و اغلب خانوادهها به دنبال راهکار برای درمان این معضل هستند. علاوه بر شامپوهای ضدشوره که قطعاً تبلیغات آنها را زیاد دیدهاید راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که در طب سنتی نیز به آنها اشاره شده است.
نتیجه گیری کلی در خصوص شوره سر!
شوره سر میتواند علتهای زیادی داشته باشد؛ کافی است اول علت آن را پیدا کنیم سپس برای درمان آن دست به کار شویم تا برای همیشه از شر آن خلاصی یابیم؛ خشکی بیش از حد یا چربی بیش از حد پوست سر، مالاسزیا- یک نوع قارچ-، مشکلات عاطفی، آلرژی داشتن به محصولات مراقبت از مو، استرس، رژیم غذایی نامتعادل، هورمونها، کمبود ویتامینها، تعویض مداوم و زودهنگام محصولات مراقبت از مو، تغییر آب و هوایی به خصوص در زمستان، استفاده زیاد از ژل مو یا اسپری مو یا سایر محصولات میتوانند از دلایل ایجاد شوره سر باشند که در نتیجه میتواند منجر به تحریک پوست و خارش و ریزش موی سر شود.