یادگیری اجتماعی کودکان

مهارت‌ اجتماعی بالا، به بچه‌ها این اجازه را می‌دهد که از روابط بهتر با همسالان خود لذت ببرند. اما مزایای مهارت‌های اجتماعی فراتر از روابطی است که کودکان با همسن‌های خود دارند. نتایج تحقیقات انجام شده، نشان دادند که تقویت مهارت‌ اجتماعی کودکان، ممکن است استرس را در کودکانی که در سن مهد کودک هستند، کاهش دهد. برای از بین نرفتن کیفیت و همچنین طولانی‌تر شدن عمر لباس نظامی مشکی نوپو باید به شیوه‌ای تمیز و مرتب آن‌ها را نگهداری کنیم که اساسی‌ترین روش نگهداری می‌تواند متد شست‌وشو باشد.

8 مورد از مهارت های اجتماعی مهم برای کودکان و نحوه آموزش آنها | وبلاگ آکادمی یاسان

مهارت‌های اجتماعی مجموعه‌ای از مهارت‌ها هستند که به اصلاح مداوم و پیشرفت کودکان نیاز دارند. این مهارت‌ها به گونه‌ای نیستند که کودک شما از بدو تولد آن را داشته باشد و به شکلی هستند که می‌توان با تمرین آن‌ها را تقویت کرد و بهبود بخشید. در واقع اجتماعی شدن کودک، اکتسابی است.

برخی از مهارت‌های اجتماعی پیچیدگی بیشتری دارند و باید با تمرین و دقت بیشتری به کودکان یاد داده شوند. مثلا اینکه زمانی که شخصی مورد ظلم واقع می‌شود، کودک باید چه واکنشی از خود نشان دهد؟ یا اگر معلم یا داور نظری مخالف با رای کودک دادند، او چه رفتاری باید انجام دهد؟

برای کسب مهارت‌های اجتماعی باید صبر و حوصله به خرج دهید تا این مطابق با آن تغییر کند و بهبود یابد. در این مقاله‌ی قصد داریم تا به مزایای مهارت‌های اجتماعی و راهکارهای تقویت مهارت اجتماعی کودکان بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

چرا مهارت‌های اجتماعی برای کودکان مهم هستند؟

به نظر می‌رسد که برخی از کودکان، مانند بسیاری از بزرگسالان، به طور طبیعی مهارت‌های اجتماعی بیشتری نسبت به دیگران دارند. این‌ها افرادی هستند که دیگران را جذب می‌کنند و افراد به راحتی می‌توانند با آن‌ها دوست شوند و ارتباط برقرار کنند.

مانند هر مهارت دیگر، مهارت‌های اجتماعی را هم می‌توان به سادگی آموخت. با این حال، آنچه اهمیت دارد، این است که آیا کودکان قادر به تشکیل ارتباطات معنی‌دار با دیگران هستند، می‌توانند به خوبی با افراد دیگر همدلی کنند و تعامل داشته باشند؟ داشتن این مهارت‌ها باعث می‌شود که کودکان در شرایط نامساعد خود را به راحتی تطبیق دهند.

افراد در سنین کم بسیار بهتر مطالب را یاد خواهند گرفت. اگر کودک شما در سنین کم نمی‌تواند درخواست خود را به صورت درست و واضح بیان کند یا در کنار افراد دیگری غیر از والدین خود، شروع به گریه می‌کند، با بهبود مهارت‌های اجتماعی در سن کم امکان برطرف شدن مشکلات فوق بیشتر خواهد بود.

بزرگسالان گاهی به اشتباه فرض می‌کنند که کودکان فقط برای تفریح بازی می‌کنند. اما این درست نیست. در حقیقت، کودکان بیشتر مهارت‌های خود را از طریق بازی کردن به دست می‌آورند. بازی کردن روشی است که آن‌ها دنیای اطراف خود را کشف می‌کنند و باید تشویق شوند تا مهارت‌های جدید را هنگام بازی کردن یاد بگیرند.

در حالی که کودک شما در حال بررسی دنیای خود از طریق بازی است، برای یادگیری مهارت‌های جدید بسیار آماده‌ است. شما به عنوان والدین باید سعی کنید که کودک خود را به انجام بازی‌های هدفمند این چنینی تشویق کنید. تشویق شما می‌تواند کودکتان را بسیار خوشحال و پرانگیزه کند.

وقتی بزرگ‌تر می‌شوند، مهم است که احساساتتان را با کودک نوپای خود در میان بگذارید، با این کار آن‌ها قادر به درک و تفسیر احساسات دیگران و خودشان می‌شوند. از طریق صحبت در مورد چگونگی بیان و تکرار احساسات، کودکان شروع به یادگیری کلمات مرتبط با آن می‌کنند و بعدا می‌توانند از آن کلمات برای بیان احساسات خود استفاده کنند. دانستن این کلمات باعث می‌شود تا کودک شما در آینده بتواند به دور از خجالت با دیگران ارتباط برقرار کند.

مزایای مهارت‌ اجتماعی برای کودکان

بالا بردن مهارت‌ اجتماعی کودکان، طیف وسیعی از مزایا را به کودکان می‌دهند. این مهارت‌ها به موفقیت بیشتر در مدرسه و روابط بهتر با همسالان خود منتهی می‌شود. بعد از تحقیقاتی که در دانشگاه ایالتی پن و دانشگاه دوک انجام شد، محققان متوجه شدند کودکان 5 ساله‌ای که در گوش دادن، به اشتراک گذاشتن وسایل و خوراکی‌ها با همسالان خود، همکاری با دیگران و دیگر مهارت‌های مربوط به مهارت اجتماعی بهتر عمل می‌کنند، در دانشگاه‌های بهتری نیز قبول می‌شوند و مسیر موفق‌تری هم طی خواهند کرد.

مجله آمریکایی بهداشت عمومی تحقیقات دیگری منتشر نمود که در آن به موفقیت بیشتر کودکانی اشاره کرد که در مهدکودک روابط اجتماعی بهتری دارند. کودکانی که مهارت‌های اجتماعی قوی دارند، راحت‌تر می‌توانند با همسالان خود کنار بیایند، و به احتمال زیاد سریع‌تر با هم دوست می‌شوند.

روابط دوستانه با همسالان، همچنین به کودکان فرصت می‌دهد تا تقویت روابط اجتماعی پیشرفته‌تری مانند حل مساله و حل اختلافات را تمرین کنند.اما کودکانی که مهارت‌های اجتماعی و عاطفی خوبی ندارند، ممکن است بیشتر در معرض خطرات و آسیب‌های زیر قرار بگیرند.

  • وابستگی به کمک‌های مردمی
  • مشکلات قانونی
  • سو استفاده از مواد مخدر
  • مشکل در ارتباط با افراد دیگر
  • استرس و اضطراب ناشی از برقرار نکردن ارتباط با دیگران

همچنین دریافتند که حین تقویت مهارت‌ اجتماعی کودکان، سطح کورتیزول (هورمون استرس) کمتری در بدن کودک ترشح می‌شود.

مهارت‌های اجتماعی کودکان در سنین مختلف

به طور کلی، پروسه اجتماعی شدن کودک از سنین کم و به ترتیب زیر شروع می‌شود:

مهارت های اجتماعی کودکان ۲ تا ۳ سال:

در این سن کودکان باید بتوانند توجه دیگران را جلب کنند. برقراری ارتباط اجتماعی به صورت کلامی را به آن‌ها یاد دهید. (در همین حد که بتوانند سلام و خداحافظی کنند). علاوه بر این موارد، بچه‌ها در این سن باید توانایی تشخیص فردی که صحبت می‌کند را داشته باشند. لباس یگان ویژه شامل جلیقه و شلوار است که شما می‌توانید تجهیزات دیگری مانند باتوم، کلاه و کمربند و غیره را در کنارش تهیه کنید.

مهارت های اجتماعی کودکان ۳ تا ۴ سال:

در این دوره، کودکان باید توانایی صحبت با عروسک‌ها یا اسباب‌بازی‌های خود را هنگام بازی داشته باشند. و ارتباط کلامی را با کلمات درست، در این سن باید به کودکان آموزش دهید.

مهارت های اجتماعی کودکان ۴ تا ۵ سال:

کودکان در این سن، تمایل بیشتری به همکاری با بچه‌های دیگر دارند و باید بتوانند درخواست‌های خود را به صورت مستقیم دهند.

مهارت اجتماعی کودکان ۵ تا ۶ سال:

۵ تا ۶ سال، سنی است که کودکان باید قادر باشند دوستان خود را راضی نگه دارند و از کلماتی مثل ببخشید، لطفا، متشکرم و غیره استفاده کنند. در این سن کودکان علاقه‌ی زیادی به بازی‌های قابتی پیدا می‌کنند و باید به آن‌ها اصول بازی جوانمردانه و اخلاقی را هم یاد دهید.با کسب این توانایی‌ها در رده‌های سنی مختلف، مهارت‌های اجتماعی فرزند شما تا حد زیادی رشد خواهند کرد.

داشتن یک برنامه‌ی منظم برای انجام بازی، درتقویت مهارت‌ اجتماعی کودکان بسیار موثر است. در قالب بازی، به کودک خود قوانین مختلف و آداب معاشرت را آموزش دهید. در راستای این آموزش‌ها که بخش مهمی از مهارت‌های اجتماعی هستند، می‌توانید نحوه برخورد بچه‌ها با مهمانان، احترام گذاشتن آن‌ها به بزرگترها و رعایت قوانین را به کودکان خود یاد دهید. و بچه‌ها را متوجه کنید که با چه کسانی باید ارتباط برقرار کنند و از ارتباط با چه افرادی باید خودداری کنند.

انواع مهارت‌ اجتماعی که باید به کودکان بیاموزیم:

1- اشتراک گذاری

تمایل برای به اشتراک گذاشتن یک خوراکی یا به اشتراک گذاشتن یک اسباب‌بازی می‌تواند راهی دوستانه برای کمک به کودکان و حفظ روابط اجتماعی‌اش باشد. کودکان از سن 2 سالگی، ممکن است تمایل خود را برای سهیم شدن اسباب‌بازی یا خوراکی با دیگران نشان دهند، اما معمولا تنها زمانی این کار را انجام می‌دهند که منابع آن‌ها فراوان است.

با این حال، کودکان بین سنین 3 تا 6 اغلب خودخواه هستند. و زمانی خوراکی خود را با دیگر هم‌سن‌های خود به اشتراک می‌گذارد که علاقه‌ای به آن نداشته باشد، زیرا حس می‌کند اگر وسیله یا خوراکی خود را با کسی تقسیم کند، لذتی که به او می‌رسد هم نصف می‌شود.

کودکان با سن 7 یا 8 سال، نسبت به عدالت بیشتر نگران می‌شوند و تمایل بیشتری برای سهیم شدن دارند. کودکانی که در مورد خودشان احساس خوبی دارند، تمایل بیشتری برای سهیم شدن با دیگران از خود نشان می‌دهند. آموزش به اشتراک گذاشتن خوراکی و اسباب‌بازی به کودکان می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس آن‌ها نیز منجر شود.

چگونه اشتراک‌گذاری را با کودک خود تمرین کنیم؟

برای اینکه فرزندتان وسایل یا خوراکی خود را با دیگران به اشتراک بگذارد، او را مجبور نکنید و برای این کار با او دعوا نکنید. سعی کنید که با آرامش و خونسردی او را تشویق به این کار کنید و به او بفهمانید که با به اشتراک گذاشتن خوراکی یا وسایل خود می‌تواند به دیگران حال خوب دهد. مثلا به او اینطور بگویید که «به نظر می‌آید که قرار است میان‌وعده‌ی خود را با خواهرت شریک شوی، مطمئنم او بابت این کار تو بسیار خوشحال خواهد شد.»

2- همکاری

همکاری به معنای کار با یکدیگر برای رسیدن به یک هدف مشترک است. کودکانی که با یکدیگر همکاری می‌کنند، در برابر درخواست دیگران محترمانه‌تر برخورد خواهند کرد و مشارکت بهتری خواهند داشت.

همکاری یکی از پارامترهای اجتماعی شدن کودک است که برای دستیابی به یک جامعه موفق، ضروری است. کودک شما باید همراه با همکلاسی‌ها در زمین‌بازی و همچنین در کلاس همکاری کند. طراحی لباس پلیس بچه گانه در کرج به گونه‌ای است که در مهمانی‌ها یا روزهای عادی قابل استفاده می‌باشد.

کودکان در حدود سه سال و نیم می‌توانند با همسالان خود برای یک هدف مشترک کار کنند. برای کودکان، همکاری ممکن است هر چیزی باشد، مثل ساختن یک برج اسباب‌بازی، یا یک بازی که به مشارکت همه نیاز داشته باشد. برخی از کودکان در موقعیت‌های همکاری، نقش رهبر را برعهده می‌گیرند و برخی نقش اجرا کننده را دارند و همکاری دقیقا یعنی این نقش‌ها در کنار یکدیگر به درستی کار خود را انجام دهند. پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه با دیگر مهارت‌های لازم برای کودکان آشنا شوید و راهکارهای تقویت مهارت اجتماعی کودک را یاد بگیرید حتما به هم مراجعه کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا