در گزارش آنا بخوانید؛

«دیدی نو» به بهانه نمایشگاه کتاب تهران ما را به مهمانی یار مهربان برد. ایام خوشی که تنها در صورت حفظ این دوستی پابرجا خواهد ماند. باید که خواند و آینده را ساخت.
گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ونوس بهنود- شبکه نسیم در اقدامی نو نسبت به تولید برنامهای اقدام کرده که با تمرکز بر افرادی که با کتاب فاصله دارند به مقابله با سرانه ناچیز مطالعه در کشور رفته است.
بر روی یک کتاب نیمه باز سفید رنگ نوشته شده «بخوانیم و بسازیم». همان شعار نمایشگاه کتاب در سی و پنج سالگی خود. در مقابل این کتاب میز گفتگوی ساده و صمیمی چیده شده و مجری که کتاب دوستها به خوبی میشناسندش، سوالات فیالبداهه میپرسد تا پاسخهای خودمانی و شفاف بازپس گیرد.
این گفتگو در تداوم برنامهای تدارک دیده شده است که چند سالی است در نمایشگاه کتاب تهران با استقبال مواجه میشود. برنامه «دیدی نو» به مناسبت سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به تهیهکنندگی مهران میرصالحی، کارگردانی کیان کحال زاده و اجرای ایوب آقاخانی در ۵۲ قسمت هر شب ساعت ۱۹ از شبکه نسیم پخش میشود.
سری جدید دیدی نو با دکوری متفاوت و معرفی لیگ کتاب در سطوح کشور به روی آنتن رفته است. با وجود تفاوت این فصل از برنامه نسبت به فصول خلف خود، همچنان دیدی نو جزو برنامههای متمایز کتاب محسوب میشود.
برنامه مال کتابخوانها نیست
کارگردان برنامه دیدی نو در گفتگو با آنا نحوه تولد این برنامه را این طور عنوان کرد که این برنامه به سابقه فعالیت تولید برنامه در حوزه معرفی کتاب برمیگردد. در مقطعی تلاش میکردیم در قالب برنامه کوتاه کتابی را معرفی کنیم.
به گفته کیان کحال زاده این اتفاق از تولید برنامههای رادیویی آغاز شد و به مرور افزودن تلویزیون را به دنبال داشت. کار مورد اقبال عمومی قرار گرفت و در نهایت به برنامه دیدی نو رسیدیم. وی تصریح کرد: ما با این شعار کار خود را آغاز کردیم که برنامه ما متعلق به کتابخوانها نیست و در وضعیتی که سرانه مطالعه ۷ دقیقه است، چطور میتوانیم کاری کنیم که مردم بیشتر کتاب بخوانند.
وی افزود: سعی کردیم با تکنیکهای نمایش و تابلوهای سه بعدی جذابیت ایجاد کنیم تا کتاب را با روال غیر مرسوم معرفی کنیم. به اعتقاد خود بنده توانستیم کارهایی ترتیب دهیم و بازخورد خوبی نیز دریافت کردیم.
این کارگردان تجربه فصول ابتدایی دیدی نو را یادآوری کرد و افزود: از سال گذشته با قالب حرکت در غرفهها و محوطه و یا پشت صحنه گروههای تلویزیونی با درون مایه طنز تولید برنامه کردیم. اما در نمایشگاه کتاب امسال به دلیل اینکه کارها به دقیقه ۹۰ خورد به چالش فصل سه نرسیدیم. این کارگردان تصریح کرد: در نهایت با نگاه ۱۸۰ درجه متفاوت از سال گذشته در نمایشگاه برنامه تولید کردیم. امسال با آقای آقاخانی همکاری داشتیم و با همکاری وی به سراغ هر حوزه که کتاب تولید میکنند رفتیم.
کحال زاده با اشاره به قابلیتهای آقاخانی و دلیل انتخاب وی تصریح کرد: ما هر جا رفتهایم و به هر غرفهای سر زدیم حداقل ۶، ۷ عنوان کتاب از تولیدات را آقای آقاخانی خوانده است و حتی وقتی به غرفه مکزیک رفتیم آقای آقاخانی چند نفر از نویسندگان سرشناس آنها را میشناخت.
وی اضافه کرد: این وضعیت باعث شده با تسلط به سراغ غرفهها برویم و نتیجه این شد که برنامه در حین سادگی با استقبال مواجه شده است.
کحال زاده در پاسخ به وضعیت همکاری برنامهسازها با چنین برنامههایی گفت: برای فضاهای نمایشگاهی همکاری برنامهسازها خیلی سخت است چرا که نمایشگاه جای برنامهسازی نیست و فقط میتوان تولیدات این چنینی داشت. یک، دو، سه، دوربین، صدا، حرکت. بله بفرمایید که نشر شما برای کتابخوانها و کتابنخوانها چه ارمغانی دارد. مخاطب روی صندلی خود تکانی میخورد و با لحنی ساده و صمیمی بدون اینکه احساس کند، در مقابل دوربین است به سوالات پاسخ میدهد. نمیتواند، اما و اگر بیاورد و تمایلی هم ندارد. با دیدی نو به موضوع کتاب مینگرد و قرار است به همین ترتیب نیز پاسخگوی سوالات باشد.
چه خبر از بلاگرهای کتاب؟
تهیه کننده برنامه معتقد است فصل جدید دیدی نو با مأموریت اصلی شناسایی و تشویق و ترغیب اشخاص مستعد در حوزه معرفی کتاب تولید میشود.
مهران میرصالحی تاکید دارد که بر خلاف بسیاری تولیدات تلویزیون این برنامه به دنبال معرفی نویسندهها نیست و بیشتر به دنبال شناسایی و معرفی بلاگرهای کتاب رفته است. وی تصریح کرد: در حال حاضر برنامه این است که در هر دوره ۱۰ قسمتی برنامه هر بار در یک شهر متمرکز شویم که این شهر یا مرکز استان یا سایر شهرها هست.
به گفته میرصالحی برنامه حالت سرگرمی هم دارد و بعد از اجرای ۴ دقیقهای افراد به هم امتیاز میدهند ولی اصل امتیازدهی از طرف مخاطبان شبکه نسیم است.
وی با اشاره به اینکه از حضور آقاخانی، مجری برنامه خیلی استقبال شده است، ادامه داد: هر چند عملکرد آقای شکیبا مجری قبلی هم قابل قبول بود ولی با توجه به حضور آقای اقاخانی در نمایشهای رادیویی و حوزه کتاب استقبال خوب بوده است.
شکستن تابوی موازی سازی
ساختن برنامه تلویزیونی برای کتاب آن هم در شرایطی که همه به دنبال یک قالب از پیش تعریف شده معرفی چند ناشر و نویسنده و به به و چه چه گفتن برای فلان و بهمان اثر هستند، کاری به واقع سخت و بیننده نیز از تعارفات ساختگی خسته است. به همین دلیل است که وقتی مخاطب فردی را در مقام مجری برنامه میبیند که خود یک بلاگر کتاب بوده و به اندازه موهای سرش کتاب خوانده و نوشته، چشم براق میکند تا ببیند این دید نو چه حرف تازهای دارد.
به اعتقاد مجری برنامه در «دیدی نو» یک نگاه جدید به مقوله تولید برنامه برای کتاب شکل گرفته و آن هم ممانعت از موازی کاری و تکرار است.
ایوب آقاخانی به خبرنگار آنا گفت: با توجه به برنامههای موازی حوزه کتاب باید بگویم به اعتقاد بنده، «دیدی نو» واجد دیدی نو بود و یک برنامه گرم و سرزنده است. این برنامه در فصول قبلی خود با غرفه گردی دیگران را همراه میکرد که در بحث کتاب، تازههای نشر و کتابهای خواندنی مشارکت کنند و این خیلی فرق میکند که من مجری یک جا خشک بنشینم و یک سری مطالب که حفظ کردم بیان کنم.
وی تصریح کرد: واقعیت «دیدی نو» این است که همه مطالب از جانب مجری کارشناس بداهه است و به این ترتیب که به تناسب برنامه صحبتهایی با مخاطب برنامه انجام میشود بهاین امید که مخاطب هم استقبال کند.
آقاخانی با تاکید به اینکه برنامه دیدی نو با لحاظ نظراتی که به دست رسیده سرزنده است، تاکید کرد: دراین فصل ما با دعوت از فعالان حوزه نشر گفتگوهای صمیمی در مورد کتاب داشتیم که باز این فرم از برنامه مورد توجه قرار گرفته است.
«دیدی نو» به بهانه نمایشگاه کتاب تهران ما را به مهمانی یار مهربان برد. ایام خوشی که تنها در صورت حفظ این دوستی پابرجا خواهد ماند. باید که خواند و آینده را ساخت.