نماد سایت مجله ایرانی

چرا باید کنتور آب هر واحد در آپارتمان‌ها جدا باشد؟

در برخی از ساختمان‌ها انشعابات آب و برق و گاز واحدها مشترک است و بر همین اساس هم اغلب میزان مصرف با توجه به جمعیت هر واحد یا به صورت مساوی میان واحدها تقسیم می‌شود. کنتور مشترک در آپارتمان مشکلات متعددی را به همراه دارد که برای مثال کنتور مشترک آب، کنتور مشترک برق و کنتور مشترک گاز می‌تواند با مصرف نادرست برخی از واحدها مصرف کل کنتور مشترک و هزینه را برای تمام واحدها را بالاتر ببرد. این موضوع باعث نارضایتی همسایه‌ها می‌شود.در ساختمان‌ها با توجه به زمان و هزینه‌های اجرا به دو صورت استفاده از کنتور آب اصلی مجزا و یا استفاده از کنتور آب فرعی برای هر واحد از ساختمان صورت می‌گیرد.

ساختمان

اما قانون در این موضوع می‌گوید که برای پرداخت سهم هر واحد با کنتور مشترک در آپارتمان، باید مساحت هر واحد ملاک قرار بگیرد. برای مثال اگر یک واحدی مساحتش 2 برابر مساحت واحد دیگری است مالک یا مستاجر آن واحد باید 2 برابر سهم دیگران هزینه آب، برق یا گاز بپردازد. این قانون در ارتباط با هزینه شارژ هم به همین صورت است.

اگر مالک یا مستاجری از پرداخت هزینه کنتور مشترک امتناع کند، ابتدا اظهارنامه‌ای با ذکر مبلغ بدهی به آن مشترک ابلاغ می‌شود. اگر پس از گذشت 10 روز این هزینه و بدهی پرداخت نشد، مدیر ساختمان این اجازه را دارد که از ارائه خدمات مشترکی مانند شوفاژ، تهویه مطبوع، آب گرم و مانند به آن مشترک خودداری کند.

یکی از راه‌هایی که در این زمینه و برای مواجهه با مشکلات کنتور مشترک در آپارتمان اعمال شده است، این است که واحدهای نوساز با کنتورهای تفکیک شده ساخته شوند و این موضوع در هنگام دریافت مجوز هم به سازنده تذکر داده می‌شود.

اما گاهی اوقات به دلیل آنکه محدودیت جا وجود دارد کنتور مشترک برای آنها در نظر گرفته می‌شود. به همین دلیل هم هنوز بسیاری از ساختمان‌ها دارای کنتور مشترک آب، برق یا گاز هستند.

ما در این مقاله از کیلید به بحث کنتور مشترک در آپارتمان و انواع کنتورهای مشترک آب و برق و گاز می‌پردازیم و سپس به سراغ موضوع تفکیک کنتور مشترک و مراحل انجام آن و هزینه‌هایش خواهیم رفت. پس با ما همراه شوید.

در همین زمینه طرحی با عنوان طرح جداسازی کنتورهای آب در سال 1389 و با آغاز هدفمندی یارانه‌ها در دستور کار قرار گرفت. اما مشکلی که در این زمینه وجود داشت کمبود فضا در ساختمان‌ها برای نصب کنتورهای معمولی آب بود.

کنتور آب اصلی با اسم کنتور جت و یا کنتور آب انشعابی شناخته می‌شود که با هدف قرائت مامور اداره آب نصب می‌شوند و قبضی که برای آپارتمان صادر می‌شود بر اساس شماره این کنتورها است. تفکیک کنتور مشترک آب کمک می‌کند تا برای هر واحد یک قبض مجزا صادر شود و برای همین منظور هم نیاز است تا برای هر واحدی کنتور آب اصلی نصب شود. برای این کار شما باید از اداره آب منطقه خود مجوز دریافت کنید.

مراحل تفکیک کنتور آب

تفکیک کنتور مشترک گاز

برای جدا کردن کنتور مشترک گاز ساختمان باید به دفتر پیشخوان مراجعه کرده و کد پیگیری دریافت کنید. پس از پرداخت حق بازرسی به شما مهندس ناظری جهت نظارت بر جریان تفکیک گاز معرفی می‌شود.

در اغلب موارد جدا سازی کنتور گاز به درخواست ساکنان آپارتمان صورت می‌گیرد، اما گاهی اوقات هم به دلیل قدیمی بودن آپارتمان و نوع چیدمان خطوط لوله‌ها و هزینه‌های زیادی که دارد ساکنان از تفکیک کنتور و تعویض لوله‌ها خودداری می‌کنند.

تفکیک کنتور مشترک گاز از نظر شرکت ملی گاز مانعی نداشته اما هزینه خرید کنتورهای جدید و یا تعویض خطوط لوله‌ها بر عهده مشترکان گاز است که همانطور که اشاره کردیم هزینه‌های تعویض لوله به دلیل بالا بودن مانع از انجام این کار می‌شود.

اصول تفکیک کنتور گاز

برای آنکه کنتور مشترک گاز تفکیک شود، همه واحدها باید به صورت همزمان اقدام به تفکیک کنند تا مساله حقوقی پیش نیاید. برای تفکیک انفرادی هم نیاز به گرفتن رضایت از همسایگان دیگر است. در صورت تایید مهندس ناظر گاز، نقشه واحد یا واحدهای مورد نظر برای تفکیک گاز توسط مجری تهیه شده و قسمت طراحی آن توسط ناظر مهر می‌شود.

سپس مجری پروژه بعد از دریافت تاییدیه از مهندس ناظر برای شروع عملیات لوله کشی تفکیکی اقدام می‌کند. پس از دریافت مجوز قطع گاز و اتصال لوله کشی جدید گاز به لوله کشی قدیمی لازم است که مجری به صورتی برنامه ریزی کند که قطع گاز واحدها برای مدت بسیار محدودی باشد.

تفکیک کنتور مشترک برق

تفکیک کنتور مشترک برق در مقایسه با  آب و یا گاز که نیاز به تغییر انشعابات آب و گاز دارد، راحت‌تر انجام می‌شود. با توجه به همین موضوع هم تفکیک کنتور مشترک برق به درخواست خود مشترکان انجام می‌شود و با توجه به شرایط آسان آن درخواست‌های زیادی برای جداسازی برق ساختمان‌های قدیمی وجود دارد. این روزها دیگر واحدهای نوساز با کنتورهای برق تفکیک شده ساخته می‌شوند.

مراحل تفکیک کنتور برق

در برخی از ساختمان‌هایی که نیاز به تفکیک مصرف کننده‌های برق از هم وجود دارد از چند کنتور فرعی برق استفاده می‌شود. در این زمینه هم باید توجه شود که سیم فاز ورودی کنتور فرعی برق از خروجی کنتور اصلی تامین شود.

علاوه بر این نیز در هنگام تفکیک در ساختمان‌های چند طبقه برق راهروها نباید از کنتورهای فرعی تامین شود زیرا در این صورت انرژی و برق مصرفی بر عهده یکی از مشترکین می‌افتد. مصرف لامپ راهروها باید بر روی کنتور اصلی قرار بگیرد. با توجه به نیاز نیز می‌توان برای هر کدام از واحدها یک کنتور اصلی برق مجزا اجرا کرد.

 

خروج از نسخه موبایل