هر آنچه که باید در مورد لوله فلکسی بدانید
لوله فلکسی به چه نوع لوله هایی گفته می شود؟ چند نوع لوله فلکسی وجود دارد؟ این لوله ها چه کاربردها و مزایایی دارند؟ با ما همراه باشید تا جواب سوالات خود را بیابید.
هادی های جریان برق، کابل های دوربین های مداربسته، کابل های مخابراتی و هر نوع کابلی که در صنایع مختلفی مانند ساختمان سازی، مخابرات، کشاورزی و … استفاده می شوند نیاز به محافظت دارند تا برابر عوامل خارجی مقاومت بالایی داشته باشند و از آسیب دیدن در امان باشند. در صنایع مختلف همواره جلوگیری از خوردگی و پوسیدگی فلزات یک دغدغه و بحث مورد توجه بوده است و تا امروز روش های متنوعی برای این امر استفاده شده است (پوشش دهید با رنگ، پلاستیک، PVC و انواع پوشش های دیگر). یکی از مرسوم ترین پوشش ها برای محافظت بیشتر از فلزات پوششی به نام گالوانیزه است که تقریباً 6 دهه است در ایران حضور دارد و جایگاه ویژه ای در صنایع مختلف دارد.
برای محافظت از سیم ها معمولاً از لوله هایی تحت عنوان لوله برق استفاده می شود که ممکن از جنس، فلز، PVC، گالوانیزه، UPVC یا خم سرد و حتی پلاستیک باشند. هر کدام از این لوله ها با توجه به شرایط و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاص خود ممکن است در شرایط مختلفی استفاده شوند.برای خرید دریچه هوا و همینطور لوله های پرکاربرد فلکسی می توانید از طریق سایت تهویه فراز اقدام نمایید.
لوله فلکسی به چه لوله هایی گفته می شود
لوله فلکسی به نوعی از لوله های بسیار قدرتمند گفته می شود که برای محافظت از انواع کابل ها و سیم ها مانند کابل برق، کابل مخابرات، کابل دوربین مداربسته و هر نوع هادی دیگری استفاده می شود. لوله فلکسی بیشتر برای محافظت از کابل های رسانا در محیط های بیرونی ساختمان ها و محیط های باز استفاده می شود. بیشترین کاربردهای لوله های فلکسی در محافظت از کابل دوربین ها مداربسته است که کار انتقال تصاویر به دستگاه DVR و MVR را انجام می دهند. بارزترین ویژگی لوله های فلکسی انعطاف بسیار بالای آن ها است. در واقع این لوله ها ساختاری مشابه لوله خرطومی دارند که با مواد تشکیل دهنده آن ها فلز است و توسط گالوانیزه پوشش داده شده اند از این رو کاربردهای بسیار زیادی دارند.
انواع لوله فلکسی
لوله خرطومی یا لوله فلکسیبل دارای دو نوع روکش دار و بدون روکش و در سایزهای 9، 11، 13، 16، 21، 25،29، 36، 42، 48، 52، 63، 75 میلی متری تولید می گردد. با توجه به نوع پروژه سایز مناسب آن انتخاب می شود.
لوله های فلکسی روکش دار
این لوله ها معمولا از روکش پلاستیکی PVC برخوردارند و رایج ترین کاربرد آن ها در نصب دوربین های مدار بسته است. از مزیت های لوله فلکسی می توان به قیمت مناسب آن ها و همچنین محافظتاز کابل ها در برابر رطوبت و آب اشاره کرد. معمولا کارایی این لوله ها هنگامی است که کابل ها و سیم های برق در زیر زمین قرار است نصب شود.
لوله فلکسی بدون روکش
همان طور که از نام این لوله مشخص است، این نوع از لوله های فلکسی از هیچ روکشی برخوردار نیستند و به همین علت است که معمولاً از این نوع لوله ها در فضاها و محیط های داخلی و جهت عبور سیم ها و کابل ها از استفاده می کنند. هرچند که این لوله ها دارای پوشش گالوانیزه هستند و این پوشش در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارد، اما به هر حال توصیه می شود از لوله های فلکسی بدون روکش، در محیط های نم دار و مرطوب استفاده نشود.
لوله فلکسی گالوانیزه
همان طور که از نام آن مشخص است، جنس این نوع لوله از گالوانیزه است که می تواند فشار بسیار زیادی را تحمل کند. لوله فلکسی گالوانیزه در سایزهای استاندارد 11، 13، 16، 21، 25، 29، 36، 42، 48 میلی متر تولید می شود که سایز مناسب آن طبق نیاز و کاربرد موردنظر در پروژه انتخاب می شود.
لوله فلکسی خرطومی
لوله فلکسی خرطومی از دو نوع پلاستیکی و فلزی موجود است. لوله خرطومی پلاستیکی جهت ساخت تابلوهای برق به عنوان یک پل ارتباطی بین درب تابلو و سینی کابل کاربرد دارد. لوله خرطومی فلزی نیز اغلب برای برق کشی داخلی در سوله ها مورد استفاده قرار می گیرد.
لوله فلکسی خرطومی شیاردار نسوز
این لوله بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارد که از آن جهت برق کشی موتور ماشین ها استفاده می شود. مقاومت دمایی لوله فلکسیبل خرطومی شیاردار نسوز بسیار بالا است (از منفی 30 تا 150 درجه سانتی گراد). همچنین این نوع لوله در برابر انواع مواد شیمیایی، روغن ها، بنزین و اسیدسولفوریک 2% مقاومت بالایی دارد.
مزایای لوله های فلکسی
همان طور که ابتدای مطلب به آن اشاره شد، از این نوع لوله ها جهت محافظت از انواع کابل های رسانا به کار برده می شود تا از آن ها در برابر عوامل آسیب زا محافظت شود. از مزایای مهم لوله های فلکسی می توان موارد زیر را عنوان کرد:
- این لوله های از مقاومت کششی و چرخشی بسیار خوبی برخوردار هستند.
- این لوله ها انعطاف بالایی دارند و می توانند در کمترین زاویه ممکن خم شوند.
- لوله های فلکسی در برابر فشارها، ساییدگی و ضربات مقاومت بسیازر بالایی دارند.
- همچنیم دارای قابلیت تخلیه الکتریسیته ساکن به اتصال به زمین هستند.
- طول عمر و دوام بسیار خوبی دارند.
- در برابر عوامل محیطی نظیر نور آفتاب و اشعه های فرابنفش و حرارت مقاومت بالایی دارند.
کجا کاربرد دارد؟
لوله اصلی لوله فلکسی در صنعت ساختمان سازی و برای محافظت از سیم ها و کابل ها ساخته شده است. به راحتی در دیوار، کف و سقف به کار می رود و به دلیل انعطاف پذیری بالا، محافظ خوبی برای سیم و کابل است؛ هم آن ها را به خوبی محافظت می کند هم نظم و ساختار خاصی به سیم کشی ساختمان می دهد به گونه ای که رفع ایراد یا تعویض مشکل پیش آمده، ساده و سریع صورت خواهد گرفت.
راستی لوله فلکسی حتی برای انتقال آب در سینک های ظرف شویی نیز کاربرد دارد. پس کاربرد آن محدود به وسایل برقی نیست. پس لوله فلکسی برای تاسیسات برقی مورد استفاده قرار می گیرد تا عمر آن ها را بیشتر کند، چند مورد از استفاده لوله فلکسی را در ادامه بخوانید:
- سیستم روشنایی
- تهویه مطبوع
- انتقال داده
- دوربین های مداربسته و سیستم نظارت آن
- کف و سقف کاذب
- تابلو برق
- خطوط زیر زمینی (محیط مرطوب)
چطور باید از لوله فلکسی مراقبت کنیم که دچار پارگی نشود؟
حدود سی سال پیش لوله های فلکسی راه خود را به بازار پیدا کردند و محبوبیت خاصی را در بین مردم پیدا کردند. این لوله ها مزایای زیادی دارند، تنها عیبی که به آن ها وارد است، احتمال پارگی آن هاست. می خواهیم چند نکته را برای جلوگیری از پارگی آن برایتان بیان کنیم.
توصیه اول؛ مهترین پیشگیری، خرید لوله های فلکسی با جنس خوب است. پارگی و خوردگی پیش آمد اما شما می توانید با خرید لوله بهتر، بروز این مشکل را به حداقل برسانید.
این لوله ها مثل بقیه موارد، طول عمر مفید خود را دارند. قبل از اتمام طول عمر آن ها، بهتر است اقدام به تعویض شان کنید. این گونه امنیت خود و ساکنان را حفظ می کنید. البته تعویض و بررسی نیاز به تعویض، کار یک متخصص است. لطفا برای این بررسی، به متخصص مراجعه کنید.
بهترین راه جلوگیری، خرید درست، نصب اصولی، بررسی مداوم است.
پنج مزیت برتر لوله های فلکسی
1) دوام بالا: این نوع لوله های برق کمک می کنند تا به بهترین نحو از سیم های برق محافظت شود. برای درست کردن این لوله ها از ماده خام لوله های PVC استفاده شده است که قدرت فیزیکی بالایی را به این لوله ها می دهد و دوام آنها را بلاتر می برد. علاوه بر این، لوله های فلکسی از القا شدن فشار، پارگی و شکافته شدن سیم های قرار داده شده در داخل خود جلوگیری کرده کرده و از بروز حوادث الکتریکی جلوگیری می کنند.
2) انعطاف پذیری: فلکسیبیلیت به معنی انعطاف پذیری می باشد و همانطوری که از اسم این لوله ها (فلکسی) پیداست، این نوع لوله ها به سیم ها اجازه می دهند تا بدون شکستگی و پارگی، خم شده و بر روی هرگونه سطحی قابل نصب باشند. از این نوع لوله ها به خصوص در برنامه های کاربردی تجاری استفاده می شود.
3) کاربرد راحت: لوله های فلکسی بسیار سبم وزن بوده و معمولا فرآیند نصب آسانی دارند. به علاوه این لوله ها با قیمت مناسبی که دارند، در بین برق کاران بسیار مرسوم می باشند.
4) کاربردی: لوله های فلکسی از آتش گرفتن سیم های برق جلوگیری میکند. در صورت استفاده این لوله ها در برنامه های کاربردی تجاری، برای برق کشی برنامه های فضای باز بسیار ایده آل به نظر می رسند. به همین دلیل است که بسیاری این لوله ها را کاربردی و همه فن حریف می دانند.
5) دسترسی آسان: این لوله ها در هر شکل و اندازه ای قابل دسترسی می باشند تا نیاز های متفاوت را برآورده کنند.