جایگزینی برای برنج سفید

جایگزینی برای برنج سفید
آفتاب‌‌نیوز :

مهم‌ترین مزیت برنج گل کلم در میزان کمِ کالری دریافتی نسبت به برنج سفید است. یک پیمانۀ برنج گل کلم فقط ۲۵ کالری و ۵ گرم کربوهیدرات دارد؛ درحالی‌که، برنج سفید ۲۰۰ کالری و ۴۵ گرم کربوهیدرات دارد.

یعنی برنج سفید هشت برابر بیشتر کالری و نه برابر بیشتر هیدرات‌کربن دارد. بدیهی است برای کسانی که نیاز به کاهش وزن دارند، این برنج می‌تواند جایگزین خوبی برای برنج سفید باشد؛ چون، میزان کالری دریافتی از یک وعدۀ برنج را به یک هشتم کاهش می‌دهد.

از طرف دیگر وجود پتاسیم بالا در کلم به کاهش فشارخون کمک می‌کند. یک پیمانه برنج گل کلم حاوی ۲۵۰ میلی‌گرم پتاسیم است؛ درحالی‌که، این میزان برای برنج سفید حدود یک پنجم (۵۵ میلی‌گرم) است.

بسیاری از رژیم‌هایی که امروزه به افراد دارای فشارخون بالا داده می‌شود، میزان پتاسیم دریافتی روزانه را افزایش می‌دهند که باعث دفع سدیم و آب در ادرار و کاهش فشارخون می‌شوند و برنج گل کلم از این نظر بسیار کمک‌کننده است. یک پیمانه برنج کلم سفید همچنین می‌تواند تا هشتاد درصد نیاز روزانۀ ما به ویتامین C را تأمین کند و به همین دلیل می‌تواند بهترین جایگزین برنج باشد.

نقش برنج گل کلم در سلامت قلب و عروق

برنج گل کلم، به‌عنوان یک جایگزین برنج سفید، می‌تواند به کاهش کلسترول خون کمک کند. نمک‌های صفراوی که از کیسۀ صفرا در هنگام فرایند گوارش ترشح می‌شوند حاوی کلسترول هستند؛ ولی، بیش از هشتاد درصد این کلسترول دوباره توسط دستگاه گوارش جذب بدن می‌شود.

یکی از بهترین راه‌های کاهش کلسترول خون، جلوگیری از بازجذب کلسترول موجود در نمک‌های صفراوی توسط روده‌ها است. سبزیجات گروه کلم و بروکلی ازجمله گل کلم، به کلسترول و نمک‌های صفراوی چسبیده و آن‌ها را از روده‌ها خارج می‌کنند و از این طریق به کاهش میزان کلسترول خون کمک می‌کنند.

ریزمغذی‌هایی نظیر گلوکوزینولات (Glucosinolate) با خواص پیشگیری‌کننده از سرطان نیز در گل کلم وجود دارند. گل کلم همچنین حاوی کلسیم است.

باتوجه‌به نیاز روزانه به سبزیجات در حد دو تا سه لیوان، که متأسفانه اکثر افراد در ایالات‌متحده این میزان را مصرف نمی‌کنند، جایگزین‌ کردن این برنج به‌جای برنج سفید می‌تواند نیاز روزانه به سبزیجات را هم تا حد زیاد برطرف کند.

مضرات برنج گل کلم

مصرف برنج گل کلم ممکن است عوارض ناخواسته‌ای داشته باشد که این عوارض خصوصاً در مصرف بیش‌ازحد آن بیشتر نمایان می‌شود. این عوارض عبارت‌اند از:

نفخ و باد شکم: غذا‌هایی که فیبر بالایی دارند ممکن است باعث افزایش نفخ شوند. بااین‌حال، اکثر افراد می‌توانند این غذا‌ها را در اندازه‌های متوسط تحمل کنند.

لخته‌شدن خون: سطوح بالای ویتامین K می‌تواند برای افرادی که دارو‌های رقیق‌کنندۀ خون مصرف می‌کنند مشکلاتی ایجاد کند؛ زیرا، ویتامین K به لخته‌شدن خون کمک می‌کند. هر فردی که از دارو‌های رقیق‌کنندۀ خون، مانند کومادین یا وارفارین استفاده می‌کند، نباید ناگهانی شروع به خوردن مقادیر زیادی از غذا‌های حاوی ویتامین K کند.

برنج گل کلم را بخوریم یا نه؟

درمجموع، برنج گل کلم می‌تواند با میزان کالری دریافتی کمتری باعث رفع گرسنگی شود، به کاهش کلسترول خون کمک کند و نیاز روزانه به سبزیجات را تا حدی برطرف کند. باتوجه‌به تمامی فواید ذکرشده، برنج گل کلم می‌تواند گاهی اوقات جایگزین برنج سفید باشد.

دکمه بازگشت به بالا