گام بلند ایران در توسعه تجارت خارجی/ آغاز اجرای موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا

گام بلند ایران در توسعه تجارت خارجی/ آغاز اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران از اجرایی شدن موافقت نامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد و گفت: این توافق نقطه عطفی در مسیر کاهش هزینه های تجارت خارجی افزایش رقابت پذیری تولید داخل و تمرینی جدی برای ورود ایران به بازارهای جهانی است.

به گزارشی مجله ایرانی محمدعلی دهقان دهنوی در نشست خبری خود با محوریت تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ضمن اشاره به اهمیت این تحول اقتصادی تاکید کرد: از هفته گذشته کار اجرایی این موافقت نامه آغاز شده و چون سوالاتی درباره آن ایجاد شده بود لازم دانستیم موضوع را به طور دقیق برای مردم تشریح کنیم. در تجارت بین المللی معمولاً کشورها برای واردات کالا از کشورهای دیگر تعرفه هایی وضع می کنند که باعث افزایش قیمت تمام شده کالا برای مصرف کننده می شود.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: برای مثال اگر کشوری برای کالای وارداتی ۲۰ درصد تعرفه در نظر بگیرد این کالا به همان میزان گران تر در بازار آن کشور عرضه خواهد شد و رقابت با تولیدات داخلی دشوارتر می شود.

کاهش تعرفه ها بستری برای توسعه تجارت/از موافقت نامه ترجیحی تا تجارت آزاد

به گفته معاون وزیر صمت کاهش یا حذف این تعرفه ها در قالب موافقت نامه های تجارت ترجیحی یا تجارت آزاد یکی از راه های اصلی توسعه تجارت بین کشورهاست. تصریح کرد: اگر تعرفه ها برای تعداد محدودی از کالاها کاهش پیدا کند آن را تجارت ترجیحی می نامیم ولی اگر برای طیف وسیعی از کالاها به صفر برسد به آن موافقت نامه تجارت آزاد گفته می شود.

دهقان دهنوی ضمن اشاره به عضویت پنج کشور روسیه قزاقستان قرقیزستان ارمنستان و بلاروس در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: این کشورها میان خود تعرفه های گمرکی را حذف کرده اند و مقررات اقتصادی شان را هماهنگ کرده اند. اکنون ایران به عنوان طرف دیگر این موافقت نامه تجارت آزاد با این اتحادیه همکاری می کند.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در تشریح روند شکل گیری این موافقت نامه اظهار کرد: در ابتدا ایران با این اتحادیه یک موافقت نامه تجارت ترجیحی امضا کرد. نتایج موفقیت آمیز آن باعث شد مذاکرات برای تبدیل آن به تجارت آزاد آغاز شود. پس از طی مراحل مذاکرات تصویب در مجالس شش کشور و ابلاغ نهایی این توافق از هفته گذشته اجرایی شد.

وی ضمن اشاره به مفاد این توافق نامه اعلام کرد: حدود ۸۷ درصد کالاهای مبادله ای میان ایران و کشورهای عضو اکنون مشمول تعرفه صفر شده اند. از حدود ۵۶۰۰ ردیف تعرفه ای حدود ۴۶۰۰ تا ۴۷۰۰ ردیف تعرفه حذف شده است.

کاهش هزینه افزایش رقابت پذیری

به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت این توافق نامه موجب کاهش جدی هزینه های تجارت با کشورهای عضو اوراسیا می شود. او تأکید کرد: اکنون کالایی که پیش از این ۱۰ درصد تعرفه داشت از پنج شنبه گذشته بدون تعرفه وارد بازار مقصد می شود و به همان میزان برای مصرف کننده ارزان تر خواهد بود. این یک فرصت بزرگ برای بخش خصوصی است.

دهقان دهنوی در ادامه ضمن درخواست از همه تولیدکنندگان برای برنامه ریزی جهت حضور در بازارهای جدید گفت: تولیدکنندگان باید بررسی کنند که آیا کالای آن ها مشمول تعرفه صفر شده بازار هدف آن کجاست مصرف کنندگان چه کسانی هستند و چه مزیتی نسبت به رقبا دارند.

وی همچنین ضمن تاکید بر نقش شرکت های مدیریت صادرات تصریح کرد: این شرکت ها که خود تولیدکننده نیستند اما توان صادرات محصولات دیگران را دارند اکنون فرصت خوبی برای رشد و توسعه در بازارهای اوراسیا دارند.

فرصت یا تهدید؟ هر دو بسته به نگاه ماست

دهقان دهنوی با رد این نگاه که ورود کالاهای خارجی تهدیدی برای تولید داخلی است تصریح کرد: بسیاری از این فرصت ها می توانند برای هر دو طرف مفید باشند. برای مثال واردات مواد اولیه با تعرفه پایین تر می تواند قیمت تمام شده محصول نهایی را کاهش داده و رقابت پذیری داخلی را افزایش دهد. در مواردی که واردات ممکن است به تولید داخل آسیب بزند ما آماده ایم با استراتژی های صنعتی مناسب از تولیدات داخلی حمایت کنیم.

معاون وزیر صمت در ادامه ضمن تاکید بر ضرورت ارتقای نگاه تولیدکنندگان ایرانی گفت: تولیدکنندگان ما باید افق دید خود را از بازار داخلی فراتر ببرند و به بازارهای جهانی فکر کنند. امروز باید برای جمعیتی بیش از ۸۰۰ میلیون نفر یا حتی ۷ میلیارد نفر برنامه ریزی کنیم نه فقط برای ۸۰ یا ۹۰ میلیون نفر جمعیت داخلی.

اوراسیا؛ سکوی تمرین برای تجارت جهانی

وی موافقت نامه تجارت آزاد با اوراسیا را تمرینی برای آماده سازی ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی دانست و خاطرنشان کرد: پیش از ورود به نظام جهانی تجارت باید بیاموزیم چگونه از فرصت های منطقه ای بهره ببریم. این اتحادیه ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار حجم تجارت دارد و فقط واردات روسیه بالغ بر ۳۰۰ میلیارد دلار برآورد می شود. اگر بتوانیم سهم مناسبی از این بازار به دست آوریم این موافقت نامه نقش مهمی در ارتقای اقتصاد کشور ایفا خواهد کرد.

ادامه دارد…

دکمه بازگشت به بالا